Video: USA sõjalaev peatas hoiatuslaskudega Iraani aluse (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA mereväe pilt vahejuhtumist Iraani laevaga. Iraani alus on pildil vasakul, USS Thunderbolt paremal.
USA mereväe pilt vahejuhtumist Iraani laevaga. Iraani alus on pildil vasakul, USS Thunderbolt paremal. Foto: AP/Scanpix

USA merevägi oli eile sunnitud Iraani laeva peatamiseks Pärsia lahel tegema hoiatuslaske, kirjutab ABC News.

Iraanile kuuluv laev lähenes suurel kiirusel USA mereväe alusele USS Thunderbolt ja ignoreeris korduvalt hoiatussignaale. Iraani alust üritati hoiatada erinevate kommunikatsioonivahendite abil ja ka helisignaali lastes.

«Iraani alus ei vastanud raadiosidele. Thunderboltilt lasti hoiatuseks välja signaalraketid ja kasutas rahvusvaheliselt tunnistatud ohusignaali, milleks on viis lühikest vilet, aga Iraani laev jätkas lähenemist,» teatas USA mereväe keskväejuhatus.

Iraani laev peatas lähenemise alles pärast hoiatuslaskude tegemist, lisas merevägi. Ühendriikide merevägi nimetas vahejuhtumit «ebaturvaliseks» ja «ebaprofessionaalseks» ning nende sõnul tekitas Iraani laeva poolne rahvusvaheliste reeglite rikkumine tõsise ohu kokkupõrkeks.

ABC Newsi sõnul on USA ja Iraani laevade kokkupuuted küllaltki tihedad, aga hoiatuslaskude tegemine vägagi haruldane.

Viimati pidi hoiatuslaske tegema USA hävitaja USS Mahan kui neli Iraani väikelaeva lähenesid sellele suurel kiirusel. See vahejuhtum leidis aset jaanuaris. Eelmise aasta augustis pidi USS Squall samuti tegema hoiatuslaske suurel kiirusel liikuva Iraani laeva peatamiseks.

Eelmisel kuul suunati öösel Iraani laevalt laser USA helikopteri pihta, mis saatis kolme USA mereväe alust Hormuzi väinal. Seda nägi USA ebaprofessionaalse käiguna, sest öövaatlusseadmeid kasutavate pilootide jaoks võib laser olla pimestav ning tekitada ohtliku olukorra. 

Video: ABC News/USA Kaitseministeerium

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles