Põhja-Korea ähvardas Ühendriike tuumarünnakuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un rõõmustamas pärast raketikatsetust.
Kim Jong-un rõõmustamas pärast raketikatsetust. Foto: STR/AFP/Scanpix

Põhja-Korea ähvardas Ameerika Ühendriike tuumarünnakuga «riigi südamesse», kui USA üritab eemaldada Kim Jong-uni riigi juhtimise juurest, teatas Põhja-Korea uudisteagentuur (KCNA) eile. 

Hoiatus oli vastus Luure Keskagentuuri (CIA) juhi Mike Pompeo eelmisel nädalal tehtud kommentaaridele, kes ütles, et Kim Jong-un tuleb tuumarelvadest eemal hoida, kirjutab CNN.

Põhja-Korea kaitseministeeriumi pressiesindaja ütles KCNA-le, et kui Põhja-Korea «väärikust ähvardatakse», peab ennetava meetmena hävitama riigid, mis seda teha üritavad, kasutades selleks kõiki olemasolevaid meetmeid, kaasa arvatud tuumarelvasid.

«Kui USA peaks näitama kasvõi väiksematki märki sellest, et ta üritab meie juhti kõrvaldada, ründame me USA südant tuumarelvadega, mida on aja jooksul täiendatud ja tugevdatud,» lausus kõneisik.

Washington Post on kirjutanud, et Põhja-Korea saavutab järgmiseks aastaks võimekuse korraldada rünnak mandritevahelise ballistilise raketiga, mille külge on kinnitatud tuumalõhkepea. USA suursaadik ÜRO juures, Nikki Haley, hoiatas eelmisel kuul, et Kim Jong-un'i režiim on kolme kuni viie aasta kaugusel võimekusest rünnata tuumarelvaga USA mandriosa.

USA merejalaväe kindral Joseph Dunford on öelnud, et tuumasõda Põhja-Koreaga «ei ole kujuteldamatu,» kirjutab The Independent. Kindral tunnistas, et selline sõda tooks kaasa tohutult palju hukkunuid, aga ütles, et tema ülesandeks on USA kodanike kaitseks sõjaks valmis olla.

Kindrali hinnangul oleks sõda Põhja-Koreaga «kohutav» ja nõuaks rohkem inimohvreid kui ükski konflikt, mis meie eluajal toimunud on. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles