BRICSi liidrid toetavad Liibüa-kriisi diplomaatilist lahendust

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa, Hiina, India, Brasiilia ja Lõuna-Aafrika Vabariigi (LAV) ehk BRICSi liidrid usuvad, et olukorrale Liibüas tuleb leida lahendus diplomaatilisel teel.

«Sarnaselt teiste BRICSi riikidega on Venemaa mures sündmuste pärast Liibüas ja ka tsiviilelanike hukkumiste tõttu seal,» rääkis Vene president Dmitri Medvedev täna Lõuna-Hiinas Sanyas.

«Meie ühise seisukoha järgi tuleks probleem lahendada poliitiliste ja diplomaatiliste jõupingutuste abil, mitte aga jõudu kasutades,» lisas ta RIA Novosti vahendusel.

BRICSi liidrite ühisavalduse järgi on ühenduse riikide ühissooviks «rahu, stabiilsus ja progress» Lähis-Ida ja Aafrika maades, kus hiljuti puhkesid rahutused ja kus «konfliktide lahendamisel tuleks vältida jõu kasutamist».

«Me kavatseme jätkata koostööd ÜRO julgeolekunõukoguga Liibüa teemal,» seisab ühisavalduses. Ka kiideti Aafrika Liidu missiooni Liibüas, mis leidis aset LAVi presidendi Jacob Zuma juhtimisel.

Venemaa ja Hiina, millele ainsana BRICSi riikidest on julgeolekunõukogus alaline esindaja, kutsusid ÜROd üles laiendama oma rolli Brasiilias, Indias ja LAVs.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles