Hiina Djibouti sõjaväebaas on arvatust suurem (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina sõdurid. Foto on illustratiivne.
Hiina sõdurid. Foto on illustratiivne. Foto: China Stringer Network/Reuters/Scanpix

Uutelt satelliidifotodelt selgub, et Hiina Djiboutisse rajatud sõjaväebaas on seni arvatust suurem ja paremini turvatud, vahendab CNN.

Stratfor Wolrdview ja Allsource Analysis väljastatud fotodelt on näha, et Aafrika sarvel asuv Hiina sõjaväebaas on kolmekordse turvamüüriga ümbritsetud ja sellel on umbes 23 000 ruutmeetrit maa-alust pinda.

«Selline ehitus järgib Hiina sõjaväebaaside tugevdamise tava. Maa-alused struktuurid võimaldavad jälgimatult tegutseda ning pakuvad kaitset vahenditele, mis on Hiina Djibouti-missiooni jaoks tarvilikud,» teatas geopoliitilise luure firma Stratfor.

Hiina asus baasi mehitama sel kuul. Djiboutis on baasid ka USAl, Prantsusmaal ja Jaapanil, kuid Stratfori teatel ei ole need nii tugevalt kaitstud.

«Ehkki see on ainult üks paljudest baasidest Djiboutis, on Hiina oma kombed Djiboutisse kaasa toonud,» sõnas Stratfori vanemanalüütik Sim Tack.

Hiina kaitseministeeriumi väitel on baas vajalik piirkonnas piraadivastaste operatsioonide läbi viimiseks ja humanitaarabi transportimiseks.

4. juulist pärinevad fotod tõestavad aga, et Hiina ei ole veel isegi alustanud dokkide ehitamist, mis on vastavate operatsioonide jaoks vajalikud. Materjalidega saab lähemalt tutvuda siit.

Stratfori hinnangul jõutakse ilmselt viimaks ikkagi ka dokkide ehitamiseni, kuid seni kasutab Hiina Djibouti kaubasadamat.

Analüütikute hinnangul on Aafrikasse loodud baasi näol tegu osana Hiina püüdest ülemaailmse mereväelise jõustruktuuri moodustamiseks, kuid Hiina meedia on neid väiteid eitanud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles