Pakistani valitsuspartei kiitis heaks Sharifi mantlipärija

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shahbaz Sharif.
Shahbaz Sharif. Foto: Reuters/Faisal Mahmood.

Ametist kõrvaldatud Pakistani peaminister nimetas laupäeval peetud trotslikus kõnes oma mantlipärijaks Pandžabi provintsi juhtiva noorema venna Shahbazi, endisest naftaministrist Shadiq Khaqan Abbasist saab aga peaministri kohusetäitja.

«Ma toetan Shahbaz Sharifi enda mantlipärijana, kuid ta võtab aega valimistel osalemiseks, ning seniks ma nimetan Shahid Khaqan Abbasi,» ütles Sharif oma erakonnale peetud kõnes.

Pakistani ülemkohus tagandas Sharifi reedel ametist seoses korruptsioonijuurdlusega tema ja ta perekonna vastu. Kohtu otsus on seotud 2016. aastal lekkinud niinimetatud «Panama paberitega», mis näitasid, et Sharifi lastele kuulub mitu offshore-firmat.

Nooremal Sharifil on vaid provintsparlamendi koht, seega peab ta enne uueks peaministriks saamist saama valitud rahvusassambleesse.

Kuna Sharifi Moslemiliigal on parlamendis kindel enamus, peaksid Abbasi kui noorem Sharif seal suurema vaevata seadusandjate toetuse saama.

«Panama paberite» avalikustamise järel tuli päevavalgele tuli 11,5 miljonit dokumenti Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca, mis on dokumenteerinud maailma rikaste ja mõjuvõimsate offshore-firmade tehinguid.

Üleilmse eliidi tehingute paljastamiste hulgas olid ka andmed Sharifi neljast lapsest kolme kohta - tema tütre ja eeldatava poliitilise järeltulija Maryami ning ta poegade Hasani ja Husseini kohta.

Ükski Pakistani peaminister ei ole viieaastast ametiaega lõpuni vastu pidanud.

Enamiku teenistuse on katkestanud mõjuvõimas sõjavägi või siis ülemkohtu sekkumine. Teised on kukutatud omaenda erakonna poolt, sunnitud tagasi astuma või mõrvatud.

Tegemist on teise korraga Pakistani 70-aastases ajaloos, kui ülemkohus sunnib lahkuma ametisoleva peaministri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles