Austraalias nurjatud terrorikava võinuks kujuneda veriseks (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia politseinikud Sydneys läbiotsimist korraldamas.
Austraalia politseinikud Sydneys läbiotsimist korraldamas. Foto: Reuters/ScanPix

Austraalia meedia andmetel kavandasid terrorivandenõus osalenud mehed korraldada reisilennukis pommiplahvatuse ja lasta sinna mürkgaasi.

Politsei viis Sydneys läbi mitu haarangut ja on kinni pidanud neli meessoost kahtlusalust, keda võib kohtu loal ilma süüdistust esitamata kinni pidada kuni seitse päeva.

Politsei teatel leidsid nad läbiotsimiste käigus ka materjale, mida väidetavalt sooviti kasutada lõhkekeha valmistamises.

Politsei pole avalikustanud, kus või millal sooviti rünnak korraldada, kuid võimude teatel oli sihtmärgiks reisilennuk.

Samuti ei soovinud võimud kommenteerida kohaliku meedia väidet, et lõhkekeha sooviti varjata hakklihamasinasse peidetuna. Ka ei ole kinnitatud kohaliku päevalehe Australian andmeid, et rünnakuplaan nägi ette ka mürkgaasi kasutamist lennukis.

Kohaliku ajakirjanduse andmetel on kinnipeetud Liibanoni päritolu kaks meest ja nende pojad. Politsei pole avaldanud nende rahvust, kuid on teatanud, et kinnipeetute seas on isa ja poeg.

Ajalehe Sydney Daily Telegraph andmetel kavatsesid mehed viia seadeldise käsipagasis Sydneyst Lähis-Itta suunduva reisilennuki pardale. Võimud pole taolist väidet kommenteerinud.

Austraalia peaministri Malcolm Turnbulli sõnul oli tegu 13 terrorikavaga, mille julgeolekuagentuurid on suutnud alates 2014. aastast nurjata. 2014. aastal Sydney kohvikus toimunud rünnakus sai surma kaks pantvangi.

Praegu jääb riigis kehtima kolmas tase viieastmelisel terroriohuskaalal, mis tähendab, et rünnakuohtu peetakse võimalik.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles