Saksa majandusminister: USA Vene-vastased sanktsioonid on ebaseaduslikud (18)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa majandusminister Brigitte Zypries (vasakul) ja liidukantsler Angela Merkel.
Saksa majandusminister Brigitte Zypries (vasakul) ja liidukantsler Angela Merkel. Foto: Roman BABIRAD/SIPA/SCANPIX

Ameerika Ühendriikide plaanitavad uued Vene-vastased sanktsioonid on vastuolus rahvusvahelise õigusega, ütles Saksa majandusminister Brigitte Zypries.

«Me peame seda rahvusvahelise õigusega vastuolus olevaks, nii lihtne see ongi,» ütles sotsiaaldemokraadist (SPD) minister Funke Mediengruppele, vahendas veebiportaal Local.

Zypries viitas asjaolule, et sanktsioonid, mille möödunud nädalal kiitsid ülekaalukalt heaks Ühendriikide Kongressi mõlemad kojad ja mille Valge Maja kinnitusel allkirjastab ka president Donald Trump, löövad ka Euroopa firmade pihta, kes Vene ettevõtetega koostööd teevad.

Venemaa teatas läinud nädalal vastuseks uute sanktsioonide kehtestamisele, et saadab riigist välja 755 USA diplomaati ega luba USA-l enam kasutada Venemaal asuvat Dorožnaja tänava ladu ja Serebrjannõi Bori suvilat.

Vene president on hoiatanud, et Venemaa võib vastata täiendatavate vastumeetmetega. Ühendriikide välisministeerium on lubanud Moskva sammudele vastata.

«Ameeriklased ei saa karistada Saksa ettevõtteid, kuna neil on ärihuvid teises riigis,» ütles Zypries.

Minister lisas, et ta ei taha kahe Ühendriikide ja Saksamaa vahel kaubandussõda ning et Berliin on Washingtonil korduvalt palunud mitte kalduda kõrvale lääneriikide ühisest sanktsioonidepoliitikast.

«Kahjuks täpselt seda nad teevad,» ütles Zypries, «on õige, et Euroopa Komisjon kaalub nüüd vastumeetmeid [Ühendriikide vastu].» «Euroopa on valmis vastu võtma lühiajalisi vastumeetmeid ka mujal maailmas,» hoiatas minister.

Zypries viitas sellega Euroopa Komisjoni teatele, et Brüssel on valmis Euroopa huvide kahjustamise korral vastumeetmeid rakendama. Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker kutsus üles uurima, mil moel oleks võimalik sanktsioonidele vastata, ja teatas, et Brüssel peaks olema valmis reageerima loetud päevade jooksul, juhul kui ELi huve ei arvestata, kirjutas Financial Times.

Ühendriikide kavandatavad sanktsioonid löövad eelkõige Venemaa finants-, energeetika- ja infrastruktuuri valdkonda, piirates liisingu, tehnoloogia ja teenuste andmist. Muu hulgas puudutavad need ka Läänemerre kavandatavad Nord Stream 2 projekti, millega on seotud ka Saksa ärihuvid.

Projektiga seotud Saksamaa ja Austria reageerisid juunis USA senatis toimunud hääletusele valulikult, öeldes, et uued sanktsioonid löövad nende Euroopa ettevõtete pihta, mis on seotud Venemaa energiaprojektidega. Nii Austria ettevõte OMV kui ka Saksa firmad Uniper ja Wintershall on seotud ka Nord Stream 2 projektiga.

Austria kantsler Christian Kern (kuulub Austria sotsiaaldemokraatlikku erakonda - toim) ja Saksa välisminister Sigmar Gabriel (SPD) ütlesid toona ühisavalduses, et nad ei saa olla nõus illegaalsete ja eksterritoriaalsete sanktsioonidega Euroopa ettevõtetele, viidates eelnõus sisalduvale punktile, mis kutsub jätkama vastuseisu mööda Läänemere põhja Vene gaasi Saksamaale toimetavale Nord Stream 2-le.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles