Kongo DV meeleavaldusel peeti kinni kümneid inimesi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Joseph Kabila.
President Joseph Kabila. Foto: KENNY KATOMBE/REUTERS

Kongo Demokraatliku Vabariigi opositsiooniliikumise andmetel peeti esmaspäeval pealinnas Kinshasas kinni kümneid meeleavaldajaid, kes nõudsid presidendivalimiste korraldamist veel selle aasta jooksul.

Liikumise LUCHA esindaja Victor Tsesongo sõnul kogunesid inimesed Kinshasas rahumeelsele protestimarsile. Vähemalt 50 inimest võeti kinni ja viidi küsitlemisele.

Võimuesindajad pole soostunud kommenteerima sündmusi meeleavaldusel, mille politsei laiali ajas.

Kongo DV opositsioon esitas laupäeval streikide ja kodanikuallumatuse plaani, sundimaks president Joseph Kabilat võimult lahkuma. Opositsioon kardab, et alates 2001. aastast võimul olnud Kabila püüab jätkata presidendiametis, eirates põhiseaduses kehtestatud piiranguid.

Kongo DV-s peaksid valimised toimuma sel aastal vastavalt üleminekukokkuleppele verevalamise ja poliitilise vägivalla vältimiseks.

Kokkuleppe kohaselt lubatakse Kabilal jääda võimule kuni valimisteni 2017. aasta lõpus, juhtides riiki koos ülemineku järelevalveorgani ja uue peaministriga, kes valitakse opositsiooni ridadest. Kabila teine ametiaeg lõppes 2016. aasta detsembris.

Laupäeval avaldatud plaani kohaselt korraldatakse 8.-9. augustil kogu riigis üldstreik, et Kabilat hoiatada. Seejärel, 20. augustil on kavas üheaegsed meeleavaldused pealinnas Kinshasas ja veel 25 provintsis.

Kui Kabila septembri lõpuks ei määra presidendivalimiste aega, ei tunnista opositsioon teda alates 1. oktoobrist Kongo DV riigipeana.

Sellest kuupäevast alates kutsub opositsioon inimesi lõpetama maksude tasumine riigile, samuti lõpetama vee ja elektri eest maksmise riigifirmadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles