Uuring: Rohkem kui pooled Austraalia üliõpilastest langesid eelmisel aastal seksuaalse ahistamise ohvriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SAEED KHAN/AFP/Scanpix

Täna avaldatud uuringu tulemusena selgus, et 51 protsenti Austraalia üliõpilastest langesid eelmisel aastal seksuaalse ahistamise ohvriks, seitset protsenti kuritarvitati seksuaalselt, vahendab AFP.

Need tulemused selgusid Austraalia inimõiguste komisjoni raportist. Uuringu tellisid 39 Austraalia ülikooli ning selle käigus saadeti küsitlus laiali 300 000 õpilasele, sellele vastas veidi üle 30 000 üliõpilase.

Naise vastu suunatud seksuaalkuriteod olid kolm korda tõenäolisemad kui meeste vastu suunatud sarnased juhtumid, koguni kümme protsenti naistest väitis, et nad langesid seksuaalse kuritarvitamise ohvriks.

Seksuaalse ahistamise ohvriks langesid naised kaks korda rohkem kui mehed. Vahejuhtumid leidsid aset kõikvõimalikes asukohtades: ülikoolides, õppeasutusse reisides, aga ka koolivälistel üritustel, mille korraldajaks oli ülikool. Kolmandik ahistamisjuhtumitest toimus ülikoolide territooriumitel või õppeklassides. 

Austraalia ülikoolides õpib üle miljoni õpilase, samuti on Austraalia kõrgharidus väga populaarne Hiina ja India noorte seas. Selgus, et paljud rünnatud inimestest ei andnud intsidentidest algselt üldse teada. Suurem osa neist väitis, et ülikool ei teinud selleks piisavalt palju ära, et noortel oleks võimalus kuskile oma muredega pöörduda.

«Selle raporti lugemine oli südantlõhestav,» lausus üliõpilasliidu liige Sophie Johnston, lisades, et tegu on kultuurilise võitlusega, millega tuleb kõikjal silmitsi seista.

Raport tegi üheksa ettepanekut, mis võiksid probleemi lahendamisele kaasa aidata. Näiteks tahetakse, et ülikoolid töötaksid välja süsteemi selliste juhtumitega tegelemiseks.

Ülikoolid panid koheselt kokku tegevuskava, mille abil loodetakse probleem kontrolli alla saada. Tegevuskava kohaselt luuakse ööpäevaringne telefoniliin, kuhu ohvrid saavad pöörduda. Samuti koolitatakse välja töötajaid, kes oskaks noori nõustada.

Nende sammudega tahavad ülikoolid selgelt näidata, et selline käitumine ei ole vastuvõetav.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles