Trumpi roll poja Vene kohtumisel – kolm keskset küsimust (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump ja tema poeg Donald Trump juunior.
USA president Donald Trump ja tema poeg Donald Trump juunior. Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP/Scanpix

Washington Posti allikate väitel sekkus USA president Donald Trump isiklikult, et peatada Valge Maja nõunikke avaldamast 2016. aasta 9. juunil aset leidnud Donald Trump juuniori ja Vene esindajate kohtumise kohta tõest kirjeldust. Juhtunuga seotud kolm keskset küsimust:

Mida teadis Trump ja millal?

Tegu on olulisima küsimusega, mis vajab peale Washington Postis avaldatut vastust. Trump on seni – advokaatide vahendusel – jätnud mulje, et ei teadnud kohtumisest läinud aasta 9. juunil aset leidnud kohtumisest midagi.

«President polnud sellest teadlik ega osalenud kohtumisel,» ütles Vene uudiseid haldav Valge Maja esindaja Mark Corallo, kui uudis Trumpi poja kohtumisest läinud kuul päevavalgust nägi. Corallo lahkus veidi peale seda töölt.

Kuid, kui Trump polnud kohtumisest teadlik, siis kuidas oskas ta koostada avaldatud teade? Ta teadis piisavalt, et väita, et kohtumise keskseks teemaks kujunes kahe riigi vaheline adopteerimispoliitika. Kas Trump juunior andis isale hiljem kohtumisest ülevaate? Millal? Kui palju ta jagas?

Miks ütles Trumpi advokaat, et Trump ei teadnud midagi?

«Ma ei osalenud ühelgi viisil teate koostamisel, sama käib presidendi kohta,» ütles Trumpi advokaat Jay Sekulow läinud kuul CNNile. Mis nüüd edasi?

Kuidas Trumpil õnnestus koostada taoline ettevaatlikult sõnastatud avaldus?

Teate sõnastus oli väga läbimõeldud ja eksitav, kuid valet selles ei esinenud. Taolise ettevaatliku sõnastusega avalduse osanuks Trump koostada vaid siis, kui ta teadis, mis vajas varjamist.

Natalia Veselnitskaja on Vene riigiadvokaat, kes on töötanud muuseas ka FSB heaks. Foto: Yury Martyanov/AP/Scanpix
Natalia Veselnitskaja on Vene riigiadvokaat, kes on töötanud muuseas ka FSB heaks. Foto: Yury Martyanov/AP/Scanpix Foto: Yury Martyanov/AP

Tänase president Trumpi vanim poeg osales isa 2016. aasta presidendikampaania ajal kohtumisel Kremli- sidemetega Vene advokaadiga, kes lubas talle isa vastaskandidaati Hillary Clintonit mustavat infot, kinnitasid viis Valge Maja töötajat juulis New York Timesile. Nad lisasid, et kohtumisest võtsid samuti osa presidendi tollane kampaaniaülem Paul Manafort ja tema tütre abikaasa ning nõunik Jared Kushner.

Manafort ja Kushner on samuti kohtumist salajastes riigidokumentides kinnitanud, kuid selle sisu nad ei avaldanud, kirjutati väljaandes, mis tugines neile samadele- neile lekitatud – dokumentidele.

Jääb ebaselgeks, kas Vene advokaat Natalia Veselnitskaja tegelikult Trumpi meeskonnale ka Clintonile kahjulikku infot edastas, kuid temalt oodati seda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles