Vihased šiiad Heratis: korravalvurid jooksid paugu peale minema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purustatud mošee Heratis.
Purustatud mošee Heratis. Foto: MOHAMMAD SHOIB/REUTERS/Scanpix

Šiiad kavatsevad korraldada Afganistanis Heratis täna meeleavalduse protestiks võimude suutmatuse vastu kaitsta nende vähemuskogukonda.

Eile õhtul sai selles Iraani piiri lähedal asuvas linnas Jawadya mošees surma vähemalt 30 ja kannatada 64 inimest, kui enesetapuvõitlejad tungisid õhtupalvuse ajal pühamusse, avasid valimatult tule, viskasid rahva sekka granaate ja lasid end siis õhku.

Esialgu ei ole keegi rünnakut omaks võtnud.

«Matame hukkunud täna pärastlõunal ja seejärel läheme tänavatele õiglust nõudma,» ütles Farhad Dost, kelle sugulane sai rünnakus surma. «Kaotasin oma kallimad, nad tapsid isegi seitsme aasta vanuseid lapsi. See ei olnud rünnak šiiade vastu, see oli rünnak kõikide afgaanide, moslemite vastu.»

Herati šiiakogukonna liikmed ütlesid, et Afganistani politsei kontrollpunkt asub pühamust umbes 100 meetri kaugusel. Niipea, kui korravalvurid plahvatusi kuulsid, jooksid nad minema, selle asemel, et appi tulla.

Vihased šiiad panid õhtul politsei kontrollpunkti põlema ja kähmlesid korravalvuritega. Pealtnägijate sõnul avasid politseinikud tule, haavates mitut meeleavaldajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles