Vene ülemmufti sooviks riigi vapile lisada kaks poolkuud

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni vapp
Vene Föderatsiooni vapp Foto: Wikimedia

Venemaa moslemite ülemmufti Taglat Tadžuddin tegi ettepaneku lisada Vene Föderatsiooni vapile islami sümboliks olev poolkuu.

Ülemmufti rääkis intervjuus ajalehele Moskovskije Novosti, et vapil on ju kahepealine kotkas. «Kõik kolm kotka krooni – kaks kummagi pea otsas ja üks vapi keskel otse nende kohal on ristiga. Venemaal elab aga 20 miljonit moslemit, mis on 18 protsenti elanikkonnast.»

Tadžuddini arvates kahepealise kotka päid ehtivatest kroonidest üks asendada poolkuuga ja teine õigeusuristiga. Üleval keskel olevat krooni võiks ehtida nii poolkuu kui ka rist.

«Siis ei saaks ükski vaenlane kasutada usufaktorit meie isamaa ühtsuse ja terviklikkuse vastu,» põhjendas ta.

Kotkas hoiab vasaku jalaga skeptrit ja paremaga riigiõuna, kuid neid sümboleid ülemmufti muuta ei taha.

«Meie oleme ju Vene moslemid. Me ei tule Saudi Araabiast, Iraanist, Buhhaarast, Samarkandist, Aafrikast ega ka Kuu pealt. Meie esivanemad elasid siin aastatuhandeid. Kõrgemate jõudude tahtel me koondusime riigis. Aga naaber on nagu vend. Me oleme ühtse riigi koostisosa,» selgitas ta.

Ülemmufti on tutvustanud oma ideed peaminister Vladimir Putinile.

Hiljuti näitas ta eskiisi vapile tehtud muudatustega ka president Dmitri Medvedevile. Riigipea reaktsiooni kohta andmed aga puuduvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles