Trump allkirjastas täiendavad sanktsioonid Venemaale (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/Scanpix

USA president Donald Trump andis täna allkirja täiendavatele Venemaa-suunalistele sanktsioonidele, vahendab CNN.

Sanktsioonidega karistatakse Venemaad möödunud aastal USA presidendivalimistesse sekkumise eest ning agressiooni eest Ida-Ukrainas ja Süürias.

Lisaks piirab uus seadus presidendi õigust ilma Kongressi nõusolekuta iseseisvalt sanktsioone leevendada või tühistada.

Trump väljastas ka avalduse, milles seadis küsimuse alla seadusandliku võimu õiguse sekkuda presidendi välispoliitika kujundamisse, teatas anonüümseks jäänud ametnik.

«Täidesaatva võimu piiramisega teeb see eelnõu Ühendriikide jaoks raskemaks sõlmida häid leppeid Ameerika rahva hüvanguks ning tõukab Hiina, Venemaa ja Põhja-Korea üksteisele palju lähemale,» sõnas president.

«Kiirustades eelnõu heaks kiitmisega kirjutas Kongress sellesse mitu ilmselgelt põhiseadusvastast punkti,» väitis Trump. «Erimeelsustest hoolimata allkirjastasin eelnõu riikliku ühtsuse huvides.»

Sanktsioonid näevad ette karistusmeetmeid Iraani ballistiliste rakettide programmiga seotud inimestele ja nendega äri ajavatele juriidilistele isikutele.

Põhja-Koreale kehtestati uued finantssanktsioonid hiljutiste raketikatsetuste tõttu.

Uued piirangud on muu hulgas suunatud Vene energiasektorile, mis annab Washingtonile loa kehtestada sanktsioone firmadele, mis aitavad Venemaal arendada nafta- ja gaasijuhtmeid. Lisaks piiratakse Vene relvade eksportijate tegevust.

Kuna sanktsioonid ohustavad ka Venemaaga koostööd tegevaid Euroopa firmasid, on Brüssel ähvardanud USAd enda huvide ohustamise korral vastumeetmetega.

Venemaa välisministeerium teatas, et USA uued sanktsioonid on ohtlik ja lühinägelik poliitika. Ministeeriumi hinnangul seab taoline poliitika ohtu globaalse stabiilsuse.

Kremli teatel ei muuda Trumpi otsus allkirjastada Kongressi Vene-sanktsioonide eelnõu midagi, sest Moskva on sanktsioonide jõustumisele juba vastanud.

«De facto ei muuda see midagi. Siin pole midagi uut,» ütles Vene presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov Vene uudisteagentuuridele. «Vastusammud on juba astutud,» lisas ta.

USA Kongressi mõlema koja liikmed toetasid eelnõud ülekaalukalt. Moskva vastas sanktsioonidele korraldusega vähendada Venemaal USA diplomaatilistes esindustes töötavate inimeste arvu.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles