Horvaatia ekskindral sai sõjakuritegude eest 24-aastase vangistuse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ante Gotovina Haagi kohtus.
Ante Gotovina Haagi kohtus. Foto: SCANPIX

Haagi sõjatribunal mõistis Horvaatia armee ekskindrali Ante Gotovina süüdi inimsusevastastes kuritegudes ja karistas teda 24-aastase vangistusega.

Lisaks 55-aastasele Gotovinale olid kohtu ees ekskindralid Mladen Markac ja Ivan Cermak, vahendas BBC.

Mehi kahtlustati mõrvades, tagakiusamistes ja varade hävitamises aastal 1995, mil Horvaatia armee võttis oma kontrolli alla serblastega asustatud Krajina.

Kohus karistas Markacit 18-aastase vangistusega.

61-aastane Cermak, kes on endine kaitseministri asetäitja, pääses kõikidest süüdistustest vabaks.

Kohtu hinnangul vastutasid Gotovina ja Markac sadade tsiviilisikute tapmise ja serblaste külade hävitamise eest Horvaatias Krajinas, mis oli end kuulutad iseseisvaks Serbia Krajina Vabariigiks. Hinnanguliselt 200 000 serblast aeti piirkonnast minema.

Prokurör oli nõudnud Gotovinale 27-, Markacile 23- ja Cermakile 17-aastast vangistust. Kõik kolm olid süüdistused varem tagasi lükanud.

Gotovina võeti kinni 2005. aastal Kanaaridel, kuna rahvusvaheline üldsus oli avaldanud aastaid Horvaatiale survet anda viimased sõjakurjategijad Haagi kohtule üle. Vahistamine oli Horvaatia jaoks eeltingimuseks Euroopa Liiduga liitumisläbirääkimiste alustamiseks.

Haagi kohtuprotsessi jälgiti Horvaatias hoolega, kuna paljud peavad kõnealust kolmikut rahvuskangelasteks. Kohtuistungi paremaks jälgimiseks olid mitmesse avalikku kohta pandud üles suured ekraanid.

Pealinnas Zagrebis toimus eile katoliiklik missa, kus palvetati kindralite pärast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles