Kaks britti ja leedukas anti orjanduse eest kohtu alla (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanafarmi töötaja.
Kanafarmi töötaja. Foto: JIANAN YU/REUTERS/SCANPIX

Klaipėda politsei lõpetas Suurbritannias aset leidnud orjatöö kohtueelse uurimise, kus Leedu Klaipėda rajooni elanikku ja kaht Briti kodanikku kahtlustatakse inimeste sundimises orjatööle.

Klaipėda ringkonnapolitsei teatas täna, et kohtueelne uurimine toimus koostöös Suurbritannia politseiga. Tuvastati, et 53-aastane Klaipėda rajooni elanik ja ühe Suurbritannias registreeritud ettevõtte omanikuks olev abielupaar sundisid Inglismaale sõitnud inimesi orjatööle.

Korrakaitsjad kahtlustavad, et kanapüüdjatena töötanud mehed sattusid orjusse, kui jäid uskuma kerge ja hästi tasustatava töö kuulutust. Kannatanud ei vallanud inglise keelt, neil ei olnud raha ega tundnud Suurbritannia seadusi. Nende suhtes kasutati kehalist ja vaimset vägivalda ning ainelisi karistusi.

Neil puudusid igasugused sotsiaalsed tagatised, inimesed töötasid öösiti, puhkuste ja puhkepäevadeta. Neile maksti lubatust oluliselt väiksemat palka, nad elasid kitsastes ja räpastes oludes ega saanud mingit arstiabi.

Uurimise algatas 2012. aasta oktoobris Suurbritannia politsei ja sotsiaalteenistus. Suuroperatsiooni käigus võeti kinni ettevõtte juhid, otsiti läbi ettevõtte territoorium ja ruumid, samuti tööliste elupaik. Uurimise algjärgus kuulati üle 39 eeldatavat kannatanut.

Kahtlustuse kohaselt sai leedulane kaasmaalaste ekspluateerimise eest kolme aasta jooksul 90 000 naelsterlingit (100 600 eurot).

Suurbritanniast põgenenud leedulane tabati mullu detsembris Klaipėda rajoonis. Tema kodu läbiotsimisel leiti üle 400 eri kaliibriga padruni ja Valgevene aktsiisimärkidega sigarette.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles