Austraalias nurjatud rünnakut organiseeris Islamiriigi juhtivliige

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei pidas ühe kahtlusaluse kinni Sydney äärelinnas Lakembas.
Politsei pidas ühe kahtlusaluse kinni Sydney äärelinnas Lakembas. Foto: WILLIAM WEST/AFP

Austraalias kavandatud terrorirünnakut organiseeris Islamiriigi juhtivliige, teatasid reedel riigi föderaalpolitsei ja kohalik meedia.

Politsei andmetel pidi pomm plahvatama lennufirma Etihad Airwaysi Sydneyst lahkuva lennu ajal. Omavalmistatud lõhkeseadeldis pidi kohale toimetatama 15. juulil, kuid katse õnnestus nurjata veel enne turvakontrollini jõudmist.

Kahele mehele on esitatud süüdistused ja kolmandat kuulatakse üle.

"Neile andis nõu Islamiriigi üks komandöre," ütles Austraalia föderaalpolitsei komissar Michael Phelen.

Politseil õnnestus nurjata ka teine vandenõu "keemiaseadmega", mis pidi rahvarohkes kohas paiskama õhku mürgist gaasi, kuid see oli alles algusjärgus.

Ajalehe Sydney Morning Heraldi info kohaselt saatis Islamiriigi juhendaja meestele seadmete osad kaubapakkidega ja juhendas seejärel lõhkeseadeldise valmistamisel.

Pheleni hinnangul oli tegemist ühe kõige läbimõelduma vandenõuga terrorirünnakuks, mida Austraalia pinnal on üritatud korraldada.

Peaminister Malcolm Turnbull teatas neljapäeval, et terrorivandenõuga seotud ohtu Austraalia lennundusele enam ei ole.

Võimuesindajate kinnitusel leevendatakse ühtlasi kõrgendatud julgeolekumeetmeid, mis tekitasid sel nädalal lennujaamades pikki järjekordi ja viivitusi.

Turnbull ütles, et luureagentuur taastab ohutaseme, mis oli enne nelja mehe kinnivõtmist laupäeval Sydneys. Liibanoni taustaga mehi kahtlustati plaanis kukutada alla reisilennuk. Austraalia meedia andmetel on neljas kahtlusalune vabastatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles