Rwanda valimiste kindlaks võitjaks peetakse Kagamet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Paul Kagame toetajate kogunemisel.
President Paul Kagame toetajate kogunemisel. Foto: MARCO LONGARI/AFP

Rwandas hääletatakse reedel presidendivalimistel, mille kindlaks võitjaks peetakse ametisolevat riigipead Paul Kagamet.

Kahel vastaskandidaadil pole asjatundjate hinnangul mingeid võimalusi. Kagame võitis 2010. aasta valimised 93 protsendilise toetusega.

Välisriikides elavad rwandalased alustasid juba neljapäeval hääletamist. Reedel saab kodumaal oma hääle anda umbes 6,9 miljonit rwandalast.

Kagame rivaalideks on Frank Habineza, kes kuulub ainsasse riigis lubatud opositsiooniparteisse ja mitte ühtegi erakonda kuuluv Philippe Mpayimana.

Mullu vastu võetud põhiseadusparanduse kohaselt on Kagamel võimalik kandideerida veel üheks seitsme aasta pikkuseks ametiajaks. Ehkki Rwandat kiidetakse viimaste aastate stabiilsuse ja heade majanduslike näitajate pärast, on poliitiliste vabaduste puudumine riigis saanud rahvusvahelise avalikkuse ühese kriitika.

Kagame sai presidendiks 2000. aastal, kuid on olnud Rwanda 'de facto' liider alates genotsiidi lõpust 1994. aastal. Tema teeneks peetakse riigi stabiliseerimist ja majanduskasvu, kuid kriitikud süüdistavad teda autoritaarses võimus.

"Mina toetan Kagamet, sest ta peatas genotsiidi ja tõi arengu Rwandasse," ütles toetaja Ngendahimana Narcisse.

"Kagame ehitas koole, maanteid ja elektrivõrgustiku ning on võimaldanud tervishoidu. Seega seisame kindlalt tema toetuseks," lisas teine toetaja Mukashimyirimiza Zainabu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles