Eriuurija asus Trumpi Vene majandussidemete kallale (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump üritusel Lääne-Virginias.
Donald Trump üritusel Lääne-Virginias. Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

Donald Trumpi kampaaniameeskonna võimalike Vene-sidemetega tegelev eriuurija on juurdluse edendamiseks võtnud ette Trumpi ja tema meeskonna majandussidemed Venemaaga, vahendab CNN.

Uurimisega tuttavate allikate sõnul võivad USA presidendi majandussidemed Venemaal pakkuda konkreetsemaid tulemusi kui võimalikud ebamäärased kokkumängud 2016. aasta presidendivalimiste kampaania ajal.

Möödunud aastal Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) algatatud juurdlusega on määratud tegelema eriuurija Robert Mueller. Asjaga kursis olevate allikate sõnul on Mueller laiendanud juurdlust võimalike finantskuritegude uurimisele, mis ei pruugi kõik olla 2016. aasta valimistega seotud.

Lisaks sellele uuritakse võimalikku ebaseaduslikku kokkumängu Vene luureagentuuridega ning Trumpi väidetavaid katseid segada FBI juurdlust.

Trump hoiatas intervjuus New York Timesile, et tema majandussidemed on punane joon, mida uurijad ei tohiks ületada. Kuid eriuurijat puudutav kord näeb ette, et Mueller on volitatud uurima kõiki teemasid, mis võivad juurdlust puudutada.

FBI on vaadanud üle Trump Organizationiga seotud finantsaruanded, samuti tema pereliikmete, nende hulgas ka Donald Trump Jr.-i ja tema kampaaniameeskonna tehingud.

Käesolev juurdlus puudutab Trumpi kinnisvaraimpeeriumiga koostööd teinud firmasid, Trump Toweri üürnikke ning 2013. aasta Miss Universumi iludusvõistlusega seotud Vene äripartnereid.

Trump on igasuguseid sidemeid eitanud ja väidab, et tal pole Venemaaga mingit pistmist. Tema advokaadid on toonud välja mõned erandid, muuhulgas 2013. aasta Miss Universumi võistluse ja 2008. aastal toimunud tehingu, mil Trump müüs Vene oligarhile Florida häärberi. Advokaatide sõnul teenis Trump nende tehingute pealt üle 100 miljoni dollari.

«See on sarnane kõikide juurdlustega,» sõnas üks uurimisega seotud isik. «Alustatakse tuumast ja liigutakse edasi äärte poole. Finantse peab uurima. See ei erine selles mõttes ühestki teisest juurdlusest.»

Ühe seadusandja ja Ühendriikide luureametniku sõnul valmistasid Trumpi ja Venemaa võimalikud majandussidemed USA luurele ja seadusandjatele muret algusest peale.

Aastakümnete jooksul on Trumpi kinnisvaraimpeerium ja selle majandussidemed olnud korduvalt FBI ja justiitsministeeriumi fookuses.

Mõnel juhul on FBI ajanud Trumpi firmaga koostööd teinud isikute jälgi, nende seas näiteks ka väidetav maffia, mis tegutses 1980. aastatel New Yorgi kinnisvaraarendajate seas.

Lisaks sellele on olnud õhus väited, et kinnisvaraturgu suunatud Vene raha on kasutatud rahapesu eesmärgil.

Maikuus ametisse määramisest alates on Mueller koondanud enda ümber üle 30-liikmelise advokaatidest ja uurijatest koosneva meeskonna, kes töötavad Washingtonis avaldamata asukohas.

Meeskonda kuuluvad nii Vene sidemete uurimisele keskendunud uurijad kui endise kampaaniaülema Paul Manaforti ja endise rahvusliku julgeolekuülema Michael Flynniga tegelevad liikmed.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles