Belgia ametiisikud teadsid juba juunis munade saastumisest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munad.
Munad. Foto: WOLFGANG RATTAY/REUTERS

Belgia ametiisikud möönsid laupäeval, et teadsid munade kõrgest pestitsiidisisaldusest juba juuni algul, seda aga käivitatud uurimise tõttu tollal ei avaldatud.

«Teadsime juba juuni algul võimalikest probleemidest putukamürgi fiproniiliga,» ütles Belgia toiduainete turvalisuse eest vastutava ameti pressiesindaja Katrien Stragier telekanali VRT usutluses.

«Alustasime viivitamatult juurdlust ja rääkisime asjast ka prokuratuurile, sest tegemist võis olla pettusega. Sealt edasi muutus uurimine salajaseks. Mõistame, et inimestel on tervishoidu puudutavaid küsimusi ning püüame neile vastata,» lisas Stagier.

Uudisteagentuur AFP üritas viimastel päevadel saada infot asjaga tegelevalt prokurörilt, kuid too ei rääkinud midagi, sest uurimiskohtunik keelas teabe avaldamise.

Kanamunad on Belgias ettevaatusabinõuna müügilt kõrvaldatud, kuni selguvad analüüside tulemused. Hollandis ja Saksamaal müügilt kõrvaldatud miljoneid Hollandi mune.

Saksa põllumajandusminister Christian Schmidt on kutsunud Hollandi ja Belgia ametiisikuid asjasse kiirelt selgust tooma. «Keegi on ilmselgelt saastanud mune kuritegelikul moel keelatud tootega,» lausus Schmidt Saksa ajalehele Bild.

Eesti veterinaar- ja toiduameti (VTA) andmetel Hollandis toodetud pestitsiididega saastunud mune tõenäoliselt Eestis ei ole.

«Meie andmetel Hollandi mune Eestis ei ole,» ütles VTA pressiesindaja Martin Altraja BNS-ile. Ta lisas, et samuti ei ole Eestis muid Hollandi munadest toodetud tooteid. Statistikaameti andmetel ei ole viimase 10 aasta jooksul Eestisse Hollandist mune imporditud. Viimati toodi Hollandist mune Eestisse 2006. aastal.

Hollandi ametivõimud kahtlustavad, et pestitsiid fiproniil jõudis kanalatesse tulenevalt Hollandi ettevõtte Chickfriend katsest ravida täide all kannatavaid kanu.

Hollandi ja Belgia meedia teated, et pestitsiidi sisaldav aines jõudis Chickfriendini Belgia ettevõtte kaudu, on veel kinnitamata.

Suuremates kogustes on fiproniil Maailma Terviseorganisatsiooni teatel mõõdukalt ohtlik ja võib mõjuda halvasti inimeste, eelkõige laste, neerudele, maksale ja kilpnäärmele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles