Tillerson: Vene sekkumine USA valimistesse tekitas tõsist usaldamatust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Rex Tillerson.
USA välisminister Rex Tillerson. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

USA välisministri Rex Tillersoni sõnul ütles ta eile oma Vene ametivennale Sergei Lavrovile, et Moskva sekkumine USA presidendivalimistesse tekitas kahe riigi vahel tõsist usaldamatust.

Lisaks hoiatas Tillersoni sõnul ta Lavrovi, et Washington kaalub vastusammu Kremli korraldusele kärpida Venemaal olevate USA diplomaatiliste esinduste isikkoosseisu. Vastus antakse 1. septembriks, lausus USA välisminister.

«Venemaa sekkumine valimistesse oli kindlasti tõsine vahejuhtum. Arutasime seda kõnelustel, mis meil Lavroviga eile oli,» ütles Tillerson täna.

«Üritasin tal aidata mõista, kui tõsine see vahejuhtum oli ja kui tõsiselt see kahjustas suhteid USA ning ameerika rahva ja Vene rahva vahel, et see tekitas tõsist usaldamatust ning et me lihtsalt peame leidma mingi viisi sellega tegelemiseks,» lisas ta.

Venemaa eitab jõuliselt USA luureametite poolt toetatud väidet, et Moskva üritas kallutada 2016. aasta USA presidendivalimisi need lõpuks võitnud Donald Trumpi kasuks.

Trump üritas süüdistust pisendada, kuid väidetavat sekkumist ümbritsev vastuolu heidab varju ilma selletagi pingelisele USA-Vene suhtele. USA juunis laiendas ning augustis tugevdas Venemaale kehtivaid sanktsioone ja Vene president Vladimir Putin andis juulis Washingtonile korralduse kärpida Venemaal USA diplomaatiliste esinduste isikkoosseisu 775 võrra.

«Ütlesin välisministrile, et me pole veel langetanud otsust, kuidas me vastame Vene palvele eemaldada USA diplomaatilist personali,» lausus Tillerson.

«Küsisin mitu täpsustavat küsimust, et saada aimu mõttekäigust, millest lähtus meieni jõudnud diplomaatiline noot, kuid ütlesin neile, et vastame 1. septembriks,» lisas USA välisminister. Ta viitas tähtajale, mille Moskva seadis esinduste isikkoosseisu vähendamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles