ETA lubas taas loobuda vägivallast

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ETA lubas vägivallast loobuda.
ETA lubas vägivallast loobuda. Foto: SCANPIX

Jaanuaris alalise relvarahu välja kuulutanud baskide äärmusrühmitus ETA kinnitas taas, et ei korralda iseseisvuse saavutamise nimel relvastatud rünnakuid.

Baski päevalehes Gara täna ilmunud artiklis teatas ETA, et soovib relvakonflikti lõpetada ning otsida poliitilisele konfliktile demokraatlikku lõpplahendust, vahendas uudistevõrk AFP.

Hispaania valitsus pole ETA teadet veel kommenteerinud, kuid on ETA viimase relvarahu pakkumise tagasi lükanud, viidates asjaolule, et baski separatistid on varem välja kuulutatud ralvarahu ette hoiatamata rikkunud.

Võimude sõnul vastutab Hispaaniast lahkulöömist ja baskidele iseseisvat kodumaad nõudev ETA rohkem kui 820 inimese tapmise eest 40 aastat väldanud vägivaldses iseseisvuskampaanias.

Üldjuhul on ETA sihtinud sõjaväeüksusi ja iseseisva Baskimaa poliitilisi oponente. Liikumist on viimastel aastatel kõvasti maha surutud ja Hispaania valitsuse väitel on rühmituse jõud tõsiselt nõrgenenud.

Vastupanuliikumine sai alguse, kui baski tudengid hakkasid vastu Franco diktaatorivõimule, mis keelas baski keeles kõnelemise, ahistas baski kultuuri ja piinas rahvuslastest poliitikuid. Tänapäeval on Baski piirkonnal märkimisväärne autonoomia, sealjuures ka oma parlament, politsei, haridussüsteem ja maksud.a
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles