Taliban kontrollib suurt osa Afganistani heroiini tootmisest (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani lapsed ja naised moonipõllul.
Afganistani lapsed ja naised moonipõllul. Foto: SHARIF SHAYEQ/AFP/Scanpix

Afganistani valitsedes moonikasvatamise keelustanud islamiliikumine Taliban tundub nüüd riigis kontrollivat suurt osa heroiini tootmisliinist, mis toob liikumisele sisse miljardeid dollareid, ütlesid ametnikud AFP-le.

ÜRO andmeil toodeti 2016. aastal Afganistanis umbes 4800 tonni oopiumit ehk umbes 80 protsenti maailma oopiumist. Afganistani saak tõi tulu umbes kolm miljardit dollarit.

Taliban on pikalt maksustanud oopiumit kasvatavaid farmereid ja kasutanud saadud tulu keskvõimu- vastase võitluse rahastamiseks. Nüüd muretsevad lääne ametnikud, et Taliban on ehitanud oma tehased, mis töötlevad oopiumi ekspordi eesmärgil morfiiniks ja seejärel heroiiniks.

«Olen päris kindel, et nad töötlevad kogu saaki,» ütles hiljuti Kabulis ajakirjanikele USA välisministeeriumi rahvusvahelise uimastikaubanduse ja korrakaitse bürood juhtiv William Brownfield.

«Kõik, mida nad lõikuselt saavad, töödeldakse ümber riigis sees. Nad saavad rohkem tulu, kui nad töötlevad seda enne, kui see on riigist välja läinud ... Loomulikult on meil teada ainult umbkaudsed arvud, kuid uimastikaubandusest käib iga aasta läbi miljardeid dollareid, millest Taliban võtab märkimisväärse protsendi,» lausus Brownfield.

ÜRO narkootikumide ja kuritegevuse büroo andmeil tuli 2016. aastal umbes pool Talibani tulust oopiumi tootmisest.

Lihtsalt ja odavalt kasvatatav moon moodustab poole Afganistani põllumajanduse toodangust.

Kotitäie moonimahla ehk tooroopiumi eest makstakse farmeritele umbes 163 dollarit (138 eurot). Kui see on töödeldud heroiiniks, müüb Taliban seda piirkondlikel turgudel kilohinnaga 2300-3500 dollarit (umbes 1950-3000 eurot). Euroopasse jõudmise hetkeks on kilo hulgihind 45 000 dollarit (38 100 eurot), ütles anonüümsust palunud lääneriigi ekspert, kes nõustab Afganistani uimastivastast üksust.

Eksperdi sõnul on võimud hakanud aina rohkem leidma kemikaale, mida läheb vaja oopiumi sünteesimiseks morfiiniks. «See tähendab, et Talibani aktiivsus uimastiturul ilmselt suureneb,» lisas ta.

Eelmisel aastal konfiskeeriti ühte sellist kemikaali, happelist anhüdriidi, 60 tonni. Tänavu aasta esimese kuue kuuga konfiskeeriti sama kemikaali juba 50 tonni, lisas ekspert.

Lisaks suurenevad konfiskeeritud morfiini kogused. Tänavu aasta esimeses pooles leiti 57 tonni morfiini, terve eelmise aasta peale leiti 43 tonni, ütles ekspert. Tema hinnangul leiavad võimud kogutoodangust vaid kümnendiku.

Afganistani siseministeeriumi sõnul hävitasid võimud 46 uimastilaborit. Eelmise aasta esimeses pooles oli näitaja 16.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles