Pildid ja video: Šveitsis avati Euroopa pikim jalakäijate rippsild

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kas sina julgeksid kõndida 450 meetri pikkusel, kõrgel kuristiku kohal võnkuval rippsillal? Igaüks saab oma julguse proovile Europawegi matkarajal Šveitsi Alpides, kus hiigelpikk ja imekitsas rippsild äsja valmis sai. 

Euroopa pikim jalakäijate rippsild valminuna.
Euroopa pikim jalakäijate rippsild valminuna. Foto: Valentin Flauraud/AP

Tegemist on erakordselt ohtliku ja ebastabiilse teelõigu ületuskohaga Zermati lähistel, kus maapind on märg ning varisemisohtlik. Ränk kivivaring pühkis minema varasema silla, mis ühendas teelõiku Grächenist Zermatti.

Rippsild on kõigest 65 cm lai ja ripub maapinnas 84,7m kõrgusel.

Sillal kõndimine pakub kindlasti närvikõdi ja see on ehitajate sõnul mõeldud vapratele matkajatele, kes ei karda kõrgust. Sillalt avanevad võrratud vaated Šveitsi kõrgeimatele 4000 meetri kõrgustele tippudele, teiste hulgas Matterhorni kuulus püramiidikujuline signatuursiluett.

Kas sina julgeksid kõndida 450 meetri pikkusel, kõrgel kuristiku kohal võnkuval rippsillal? Keystone via AP)
Kas sina julgeksid kõndida 450 meetri pikkusel, kõrgel kuristiku kohal võnkuval rippsillal? Keystone via AP) Foto: Valentin Flauraud/AP

Postimees oli sündmuspaigal hetkel, mil uue silla ehitustöö oli lõppjärgus. Õõtsuval rippsillal kõndimise rõõme sai testida teisel Europawegi sillal, mis on sama kitsuke kui uus sild, kuid märksa lühem ja paikneb madalamal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles