Trump: väike vale – ja mis siis?

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trumpi kujutav graffiti Petlemma müüril, mis eraldab Palestiinat Iisraelist. 'Ma ehitan sulle venna,' teatab mõttemull.
USA president Donald Trumpi kujutav graffiti Petlemma müüril, mis eraldab Palestiinat Iisraelist. 'Ma ehitan sulle venna,' teatab mõttemull. Foto: AHMAD GHARABLI/AFP/Scanpix

Ameerika lähiajaloo suurim vale oli kahtlemata George Bush noorema valitsuse esitatud süüdistus Iraagile massihävitusrelvade kohta. Seni on meeles tollane respekteeritud välisminister, kindral Colin Powell ÜRO Julgeolekunõukogus olematute relvade satelliitpilte ja skeeme näitamas. Relvi aga teadagi ei olnud, ent keegi selle tuhandete ameeriklaste, liitlaste (sh eestlaste) ja tsiviilelanike elusid maksma läinud sõja eest pead pakule panema ei ole pidanud.

USA suurpoliitikute valesid meenub kohe veelgi. President Bill Clinton surmtõsise näoga väitmas, et tal ei olnud selle naisega (Monica Lewinsky) seksuaalvahekorda. Hillary Clinton meenutas oma esimese presidendikampaania ajal 2008. aastal, kuidas ta saabus kord Bosniasse ja sattus lennuväljal snaipritule alla. Telejaamade väljaotsitud videopilt oli sootuks teine – lennuväljal tervitasid Clintonit lilledega lapsed.

Poliitikute väljaütlemiste tõepärasuse kontrollimine on Ühendriikides muutunud lausa omamoodi meediaharuks, netist leiab ridamisi portaale, mis tõde jalule püüavad seada, lisaks suurlehtede toimetuste pidevad raportid. Eriti suure hoo on see sõkalde sõelumine saanud president Donald Trumpi ametiajal. Trump ise peab faktide väänamist – pidevat ülivõrrete kasutamist – täiesti normaalseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles