Põhja-Korea teatel kaalutakse raketi tulistamist USA sõjaväebaasi lähistele (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjaväebaas Guamil.
USA sõjaväebaas Guamil. Foto: Reuters/ScanPix

Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA teatas eile üha hoogu koguva sõnasõja käigus, et hoiatuseks kaalutakse ballistilise raketi tulistamist Guami lähedale, kus asuvad USA sõjaväerajatised.

Põhja-Korea ähvardus järgnes ÜRO Julgeolekunõukogu uutele sanktsioonidele ja USA riigipea värskele sõnavõtule.

USA president Donald Trump hoiatas üleeile Põhja-Koread seoses Pyongyangi tavapärasest üha ähvardavamaks muutunud väljaütlemistega.

«Põhja-Korea parem lõpetagu USA ähvardamine. Nad saavad näha sellist tuld ja raevu ning sõjalist jõudu, mida maailm pole varem näinud,» ütles Trump oma golfiklubis New Jerseys niinimetatud «töise puhkuse» käigus ajakirjanikele.

Trump ja Ühendriikide suursaadik ÜROs rõhutasid varem päeval, kui vajalik oli hiljutine uus sanktsioonidepakett Põhja- Korea tuumaprogrammi ohjeldamisel.

«Pärast mitmeid aastaid ebaõnnestumisi on riigid tulnud kokku, et lõpuks astuda samme Põhja-Koreast lähtuvate ohtude vastu. Me peame olema karmid & otsustavad!»

Guam on Ameerika Ühendriikidele kuuluv saar Vaikse ookeani lääneosas.

Saare põlisasukad on tšamorrod, kes asustasid saare umbes 3500 aastat tagasi.

Guami majanduse aluseks on turism, eriti Jaapanist, ja saarel paikneva USA sõjaväebaasi (Andersen Air Force Base; hõlmab kolmandiku saarest) teenindamine.

Allikas: Wikipedia

Guami kuberner: ohtu pole

Guami kuberner Eddie Calvo ütles uudisteagentuuri AFP vahendusel, et nad on valmis kõigiks võimalusteks, kuid praegu pole saarele julgeolekuohtu. «Ma tahan kinnitada Guami rahvale, et praegu pole meie saarele ega Mariaanidele (Guami naaberpiirkond - toim) mingit ohtu,» ütles Calvo.

Guamil on hinnanguliselt 6000 Ameerika Ühendriikide sõjaväelast, kes paiknevad Aderseni õhuväebaasis ja Guami mereväebaasis. Calvo sõnul on saarel mitmetasandiline kaitse, kuid ta ei täpsustanud, mida ta sellega silmas peab.

Calvo lisas, et Valge Maja peab rünnakut Guami vastu rünnakuks Ameerika Ühendriikide vastu. «Nad (Valge Maja - toim) on öelnud, et Ameerikat kaitstakse. Ma tahan kohalikule meediale meelde tuletada, et Guam on osa Ameerikast ning meil on Guamil ja Mariaanidel 200 000 ameeriklast. Me pole lihtsalt sõjaväerajatis,» lausus Calvo.

Lisasanktsioonid põhjustasid pinged

USA ÜRO-saadik Nikki Haley lausus telekanalile NBC, et ei ole kindel, kas sanktsioonid toimivad. Põhja- Korea liider Kim Jong-un ei ole üles näidanud mingit huvi loobuda oma tuumarelva- ja ballistiliste rakettide programmist ja eelmised sanktsioonid on riik üle elanud.

Kuid Haley sõnul sunnivad sanktsioonid Kimi oma «lõppmängu» üle vaatama. «Ta peab otsustama. Kui ta annab löögi USA-le, kas ta saab pidada seda võiduks?» lisas diplomaat.

Põhja-Korea riigimeedia teatas teisipäeval, et riik peab ÜRO Julgeolekunõukogu uusi sanktsioone terrorirünnakuks ja kavatseb nende vastu tegutsema asuda.

«Vaenlased ei tohi unustada, et me oleme valmis rakendama halastamatuid strateegilisi meetmeid, millesse kuuluvad füüsilised teod, ja mobiliseerima meie rahva täiel määral,» ütles uudisteagentuur KCNA.

Möödunud esmaspäeval mõistis Pyongyang lisasanktsioonid juba hukka, lubades tugevdada oma tuumavõimekust.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles