Horvaadid avaldasid toetust süüdimõistetud kindralitele

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kümned tuhanded horvaadid avaldasid eile toetust Ante Gotovinale ja Mladen Markacile, keda hoolimata sõjakuritegudes süüdimõistmisele peetakse kodumaal endiselt kangelasteks.

Haagis asuv Jugoslaavia rahvusvaheline kriminaaltribunal (ICTY) mõistis reedel Balkani sõdade käigus Horvaatia vägesid juhtinud Gotovinale inimsusevastaste kuritegude eest 24-aastase vanglakaristuse. Markacile määrati aga 18-aastane vangistus, vahendas uudistevõrk AFP.

Kohtu hinnangul vastutavad Gotovina ja Markac sadade tsiviilisikute tapmise ja serblaste külade hävitamise eest Horvaatias Krajinas, kus serblased kuulutasid välja oma vabariigi ning mille Gotovina juhitud väed hiljem tagasi vallutasid. 200 000 serblast olid sunnitud seejärel aga piirkonnast põgenema.

Pealinna Zagrebi keskväljakule kogunes eile hinnanguliselt 30 000 inimest, kes avaldasid toetust süüdimõistetud kindralitele. «Me ei tunnusta Haagi kohut ja selle otsust,» kinnitas sõjaveteranide üks liidreid Mario Slavicek rahvahulgale. Ka nimetasid demonstrandid valitsust reeturiks ning nõudsid peaminister Jadranka Kosori tagasiastumist.

«Me ei luba neil (valitsusel) teha ohvritest agressoreid,» lausus üks protestiaktsiooni organiseerijaid, endine politseikindral Zeljko Sacic, kes nõudis koheselt erakorraliste parlamendivalimiste väljakuulutamist ning liitumisläbirääkimiste peatamist Euroopa Liiduga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles