Millised prominendid on juba saanud Ukraina sissesõidukeelu?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa techobändi Scooter solist H.P. Baxxter (vasakul) Balaklavas Krimmis.
Saksa techobändi Scooter solist H.P. Baxxter (vasakul) Balaklavas Krimmis. Foto: Alexei Pavlishak/TASS/Scanpix

23. augustil Tallinna lauluväljakul esinev Saksamaa tantsumuusika fenomen Scooter sattus rahvusvahelisse skandaali, kui astus 4. augustil üles Venemaa poolt okupeeritud Krimmi poolsaarel. Saksa tantsumuusika kollektiiv pole aga esimene artist, kelle jaoks Krimmis kontserdi andmisel on olnud poliitlised tagajärjed.

Riigikogu väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul on Scooteri esinemine Tallinna lauluväljakul taunitav. «Mind kindlasti häirib see teadmine. Ma ei ole sugugi Scooteri fänn, aga põhimõttelage seltskond paistab olevat, kui nad on nõus esinema Krimmis, olles väga hästi teadlikud sellest, millises staatuses Krimm on,» leidis Mihkelson.

«Peale seda tulla Tallinnasse on väga selgelt kohatu. Kuigi kultuuri ja poliitikat ei tahaks omavahel seostada, aga need on nii öelda punased jooned,» ütles Mihkelson ja lisas, et eriti olles eesistuja riik ei ole see kõige parem mõte.  

Ukraina on nimelt kehtestanud Krimmi külastamiseks karmid reeglid - selleks peab olema olemas Kiievist saadud luba ja poolsaarele tuleb siseneda läbi kindlate sisenemispunktide. Neile, kes aga lendavad Krimmi otse Moskvast, toob see kaasa Ukraina sissesõidukeelu. Halvimal juhul võib selle eest karistada kuni kaheksa aasta pikkuse vabadusekaotusega.

Vene filmilavastaja, -näitleja, -stsenarist, -produtsent ja ühiskonnategelane Nikita Mihhalkov. FOTO: Ekaterina Chesnokova/Scanpix
Vene filmilavastaja, -näitleja, -stsenarist, -produtsent ja ühiskonnategelane Nikita Mihhalkov. FOTO: Ekaterina Chesnokova/Scanpix Foto: Ekaterina Chesnokova/Sputnik

Juba 2015. aastal esitas Ukraina kultuuriministeerium musta nimekirja kultuuritegelastest, kes oma vaadete tõttu kujutavad endast ohtu rahvuslikule julgeolekule. Teiste seas leiab sealt näiteks vene kultusrežissööri Nikita Mihhalkovi ning Moskva heviroki suurkuju Valeri Kipelovi, kelle sõnade kohaselt oleks Krimmi annekteerimine pidanud juba aset leidma 1991. aastal.

Aga ka USA rokkansambli Limp Bizkit eestvedaja ning solist Fred Durst, kelle abikaasa on Krimmis sündinud Ksenia Berjazina.

Limp Bizkiti laulja Fred Durst. FOTO: Ekaterina Chesnokova/RIA Novosti/Scanpix
Limp Bizkiti laulja Fred Durst. FOTO: Ekaterina Chesnokova/RIA Novosti/Scanpix Foto: Ekaterina Chesnokova/RIA Novosti

Durstile on Ukraina julgeolekuteenistused kehtestanud viieaastase riiki sisenemise keelu. Nimelt olla Ameerika laulja Vene uudisteagentuurile TASS antud intervjuus öelnud, et tal poleks midagi Vene passi ja Krimmis väikse maja omamise vastu. Samuti on ta väljendanud huvi Donetskis esinemise vastu.

Sarnane keeld on ka Prantsuse näitleja Gérard Depardieul, kes on korduvalt avaldanud toetust Venemaa president Vladimir Putinile ning 2013. aastast omab ka Vene kodakondsust. Lisaks riiki sisenemisele on Ukrainas keelatud ka nende filmide näitamine, kus Depardieu üles astub.

Gérard Depardieu 2013. aastal külas Ramzan Kadõrovil Tšetšeenias. FOTO: Said Tcarnaev/RIA Novosti/Scanpix
Gérard Depardieu 2013. aastal külas Ramzan Kadõrovil Tšetšeenias. FOTO: Said Tcarnaev/RIA Novosti/Scanpix Foto: Said Tcarnaev/RIA Novosti

Siiani enim furoori on tekitanud USA märulistaar ja bluusilaulja Steven Seagali 2014. aasta kontsert Sevastoopolis, kus laval  lehvis saalis ka isehakanud Donetski rahvavabariigi lipp.

Sel aastal lisandus samasse nimekirja ka Vene eurolauljatar Julia Samoilova, kellel Ukraina võimud keelasid selle mai alguses toimunud Eurovisiooni eel kolmeks aastaks riiki sisenemise, mispeale Venemaa otsustas Eurovisiooni lauluvõistlusest üldse mitte osa võtta. Ukraina julgeolekuteenistuse SBU jaoks sai otsustavaks asjaolu, et lauljatar oli 2015. aastal Krimmis esinenud ega sisenenud sinna Ukrainast.

Lisaks andis möödnud kuul oma bändiga The No Smoking Orchestra Musta mere kuurkortlinnas Jaltas kontserdi ka Serbia filmirežissöör ja muusik Emir Kusturica, kes möödunud aastal sai Putinilt Venemaa Sõpruse teenetemärgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles