Keskkooliõpilase maal algatas USAs skandaali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussammas USAs New Yorgis.
Vabadussammas USAs New Yorgis. Foto: Drew Angerer/AFP/scanpix

Ühendriikide kongresmen Luis Correa kabinetis ripub pilt, millel on kujutatud hijabi kandvat Vabadussamast (Lady Libery) ja hoolimata vastukajast ei plaanigi ta seda sealt alla võtta, vahendab Washington Post. 

Igal aastal võistlevad paljud Ühendriikide keskkooliõpilased loodud piltidega Kongressi kunstivõistlusel. Võitjate pildid riputatakse kongressihoone seinale. Ja juba teist aastat järjest on ühe sellel osalenud teismelise pilt tekitanud Washingtonis skandaali.

Seekord aga sai maal pahameele osaliseks juba enne Capitol Hillile jõudmist.

Võistlusel finaali jõudnud maal ripub nüüd Californias demokraadist kongresmeni Correa kabineti seinal. Vabadussambast naiskuju peab ümbritseb hijab ja tõrvik on tema rinnale risti surutud.

Kuigi maal on lihtsalt ühe keskkooli naisõpilase loodud kunstitöö, on selle sõnum selgelt poliitiline. Sarnaseid teoseid ringleb teisigi ajast, mil Donald Trump Ühendriikide presidendiks sai.

Läinud kuul kirjutas üks karmimate immigratsiooniseaduste kehtestamise eest võitleva liikumise liige Correale ja nõudis, et maal tema kontorist maha võetaks. Tema arvates ei sobi see ühe kongresmeni kontori seinale ja on väga ebaprofessionaalne.

Liikumine on Californias jaganud ka lendlehti, mis kihutavad kohalikke oma esindajaga ühendust võtma ja nõudma maali eemaldamist. 11. septembril lubatakse korraldada ka meeleavaldus Correa California kontori ees.

«See vihjab, et me tervitame Süüria põgenikke ja muud sellist,» ütles liikumise kõneisik Mike McGetrick ja lisas, et see on väga solvav.

Correa on aga endale kindlaks jäänud ja keeldub maali maha võtmast. «Mina arvan, et kunstnik oli arvatavasti noor moslemist naine, kes annab endast parima, et leida oma koht Ameerikas, kes üritab teistele näidata, et ta on ameeriklane,» ütles Correa. «Kui selle maha võtaksin, vihjaks see, et ta on midagi valesti teinud.»

Correa meeskond keeldub maali autorit avaldamast, et kaitsta teda ähvarduste ja solvangute eest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles