Jaapan: me ei saa Põhja-Korea provokatsioone iial taluda (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Shinzo Abe (ees keskel) koos oma valitsuse ministritega.
Jaapani peaminister Shinzo Abe (ees keskel) koos oma valitsuse ministritega. Foto: Ma Ping/imago/Xinhua/Scanpix

Jaapani valitsus teatas täna, et ei saa taluda Põhja-Korea prokatsioone pärast Pyongyangi ähvardust tulistada rakette USA territooriumi Guami suunas üle Jaapani.

«Põhja-Korea provokatiivsed teod, kaasa arvatud praegune, on ilmselgelt provokatiivsed piirkonna, Jaapani ja kogu rahvusvahelise kogukonna julgeoleku jaoks,» ütles Jaapani valitsuse pressiesindaja Yoshihide Suga. «Me ei saa seda iial taluda.»

Jaapan on lubanud varem alla tulistada selle territooriumi ähvardavad Põhja-Korea raketid, ehkki Suga Tokyo strateegia üksikasju ei avaldanud.

Pressiesindaja sõnul rakendavad Jaapani enesekaitsejõud vajalikke meetmeid.

«Väga tähtis on säilitada USA heidutusjõudu, sest julgeolekuolukord piirkonnas on äärmiselt terav,» lausus Suga. «President Trump on öelnud, et kõik valikuvariandid on laual ja valitsus tervitab seda poliitikat.»

Pressiesindaja sõnul on Jaapani ja USA võimud pidevas suhtluses ning kahe riigi kaitse- ja välisministrid kohtuvad 17. augustil.

Trump ähvardas teisipäeval, et Põhja-Korea saab näha sellist tuld ja raevu ning sõjalist jõudu, mida maailm pole varem näinud, kui ta Ühendriikide sõjaga ähvardamisest ei loobu.

Pyongyang vastas tunde hiljem avaldusega, et kaalub ballistiliste rakettide tulistamist USA territooriumi Guami lähedale.

Täna hommikul teatas Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA, et sõjavägi koostab augusti keskpaigaks plaani tulistada üle Jaapani territooriumi Guami suunas neli raketti ja esitab selle riigijuht Kim Jong-unile kaalumiseks.

Uudises teatatakse, et plaan näeb ette rakettide tulistamist üle Jaapani Shimane, Hiroshima ja Koichi prefektuuride.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles