Separatistide juht loobus ideest nimetada Donetsk Väike-Veneks (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Zahhartšenko.
Aleksandr Zahhartšenko. Foto: SCANPIX

Donetski separatistide juht Aleksandr Zahhartšenko peab Väike-Vene mõtet heaks, kuid halvasti ajastatuks.

«Iseenesest mõte sügavasse majandus- ja poliitilisse kriisi viidud riigi ümberasutamisest, sest see ei võta ette katset viia ellu otsustavat föderaliseerimisreformi ja otsi väljapääsu kollapsist, on saanud laialdase toetuse. Juba praegu võib öelda, et nime Väike-Vene ei tule, sest tekitab paljudes tõrke,» seisab Zahhartšenko ametlikus avalduses, mida levitab tema pressiteenistus.

Zahhartšenko sõnutsi on vabariigi juhtkond saanud palju põnevaid ettepanekuid ja kommentaare, mis näitab, et arutelu ei alustatud asjata.

«Kiiev peab jääma mõtlema selle üle, et sellise tapva poliitika elluviimine ja kokkuleppesuutmatus toovad kaasa riigi laialivajumise,» ütles ta.

Zahhartšenko kuulutas uue riigi - Väike-Vene (Malorossija) loomise välja 18. juulil.

«Arvame, et Ukraina riiki selle endisel kujul ei taastata. Meie, endise Ukraina piirkondade esindajad, Krimm maha arvatud, teatame uue riigi asutamisest, mis on Ukraina järglaseks. Oleme ühel meelel selles, et uue riigi nimeks saab Väike-Vene, sest juba Ukraina nimigi on häbistatud,» ütles Zahhartšenko ajakirjanikele.

Tema sõnutsi saab Väike-Vene pealinnaks Donetsk, Kiievist saab aga pealinna seisuseta kultuuriajalooline keskus.

«Väike-Vene lipuks tunnistatakse Bogdan Hmelnõtski lipp. Lähtume sellest, et Donetski rahvavabariik koos Luganski rahvavabariigiga on ainuke Ukraina ala, Krimm maha arvata, kus on säilinud seaduslik võim,» ütles ta, lisades, et riigis tuleb kehtestada kolmeks aastaks eriolukord.

«Vältimaks kaost, teeme ettepanku kehtestada kolmeks aastaks eriolukord, mille jooksul on keelatud kõikide erakondade tegevus, sama aja jooksul alustatakse rahvusvahelist üldsust kaasates Odessa, Maidani ja Donbassi kuritegude uurimist. See otsus on juba ammu küpsenud, kuid kõigel on oma aeg, ja just täna pakume sellist võimalust, et peatada sõda,» ütles Zahhartšenko.

«Me pakume uue plaani riigi taaslõimimiseks. Hiljuti käivitasime riikliku kava Donbassi rahvaste ühendamiseks, teeme kõikidele Ukraina elanikele ettepaneku väljuda sõjast riigi taasloomise läbi, see on rahumeelne tee. Kuid siin on mitu tingimust: Ukraina elanikud peavad seda ise toetama. Oleme pidanud juba nõu piirkonnavõimude ja ärimeeste esindajatega. See on meie esimene ja viimane pakkumine,» ütles Zahhartšenko, kes peab Kiievi võime ebaseaduslikeks ja võimetuteks sõda peatama.

Tema mõtet tõrjusid nii Luganski rahvavabariik kui ka Kreml, Euroopas pälvis see valju hukkamõistu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles