Iisrael kavandab Gaza sektori ümber maa-alust müüri (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustööd Gaza sektori ümber
Ehitustööd Gaza sektori ümber Foto: AMIR COHEN/REUTERS/Scanpix

Iisrael asub ellu viima kava ehitada Gaza sektori ümber hiiglaslik maa-alune müür, et teha võimatuks rünnakuteks kasutatavate tunnelite kaevamine, teatas sõjavägi täna.

Projekt töötati välja vastuseks valitsusele osaks saanud kriitikale 2014. aasta Gaza sõja tõttu, kus palestiina äärmusrühmitus Hamas kastutas edukalt tunneleid. Aasta algul avaldatud riiklikus juurdluses süüdistati peaminister Benjamin Netanyahut ja sõjaväejuhte ettevalmistamatuses.

«Meil on kavas lähikuudel tõkke ehitamist hoogustada,» ütles kindralmajor Eyal Zamir ajakirjanikele. «Loodame kahe aasta jooksul ehitustöödega lõpule jõuda.»

Armeeraadio teatel tuleb betoonplokkidest ja sensoritega varustatud müür 64 kilomeetri pikkune. See on kuus meetrit kõrge ja ulatub 40 meetri sügavusse. Ehitus läheb maksma umbes kolm miljardit seeklit (710 miljonit eurot).

Ehitusminister Yoav Galant ütles, et müür ehitatakse Iisraeli territooriumile praegu palestiinlaste enklaavi ümbritseva piiritaraga paralleelselt. Galant lisas, et kuna töid tehakse Iisraeli territooriumil, ei ole töötajate ründamine õigustatud.

Ründetunnelid olid 2014. aasta Gaza sõjas üks Hamasi tähtsamaid relvi.

Gaza sektorit valitsev islamistlik liikumine Hamas on ehitanud hiiglasliku tunnelivõrgustiku ka Gaza ja Egiptuse piirile, seda kasutatakse peamiselt toidu, aga väidetavalt ka relvade toimetamiseks blokeeritud alale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles