Nigeeria president liigub valimisvõidu suunas

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Goodluck Jonathan.
Goodluck Jonathan. Foto: SCANPIX

Esialgsete tulemuste kohaselt võidab Nigeeria presidendivalimised senine riigipea Goodluck Jonathan, kes on kogunud oma pearivaalist ligi kaks korda rohkem hääli.

Piirkondlike ametnike sõnul on 20,3 miljonit häält kogunud Jonathani toetus piisav selleks, et vältida valimiste teist vooru. Esimeses voorus võitmiseks peab kandidaat koguma vähemalt 25 protsenti häältest kahes kolmandikus riigi 36st osariigist, vahendas BBC.

Tema peamine rivaal kindral Muhammadu Buhari kogus esialgsetel andmetel 10,4 miljonit häält.

Seejuures valiti Jonathan riigipea ametisse esimest korda, kuna 2010. aastal sai Jonathanist riigipea pärast seda, kui riiki 2007. aastast valitsenud president Umaru Yar´ Adua pärast pikaaegset haigust suri.

Jonathan on esimene Nigeeria riigipea, kes on pärit naftarikkast Nigeri delta piirkonnast. Ka on ta esimene kristlasest riigipea selles Lääne-Aafrika riigis.

Vaatlejate sõnul olid valimised selles Aafrika rahvarohkeimas riigis võrreldes varasematega üsna rahulikud ning see näitab nende hinnangul seda, et pärast kümnendeid kestnud korrumpeerunud sõjaväelist valitsemist on Aafrika suurim naftatootja lõplikult demokraatia teele asunud.

Samas riigi edela- ja põhjaosas antud hääled tekitavad siiski kahtlusi, kuna valimistulemus nendes piirkondades langes kohati isegi 95 protsenti ühe partei kasuks. Opositsiooni hinnangul näitavad see, et tulemused on võltsitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles