Lavrov Põhja-Korea konfliktist: oht on väga suur

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Lavrov.
Sergei Lavrov. Foto: Vitali Belousov/Sputnik/Scanpix

USA ja Põhja-Korea vaheliste pingete eskaleerumise oht on muutnud kahe riigi sõnasõja tõttu väga tõsiseks, hoiatas täna Vene välisminister Sergei Lavrov.

«Ma usun, et oht on suur, eriti seda retoorikat arvestades, kui kõlavad otsesed ähvardused jõudu kasutada,» ütles Lavrov. «Me loodame siiski, arvestame sellega, et võidab terve mõistus.»

Ta tõi näiteks Iraagi riigijuhi Saddam Husseini, kes allkirjastas ÜROga lepingu, mille alusel rahvusvahelised asjatundjad uurisid läbi kogu Iraagi. «Pöörasid kõik pahupidi, hävitasid kõik tuumaprogrammi jäänused,» ütles Lavrov.

«Pärast ei leitud enam midagi. Ja sellegipoolest ta ikkagi kukutati, sest diktaatorina, nagu teda siis nimetati, tekitas USA ja Suurbritannia ametivendades vastumeelsust. Selle nimel, et rahuldada oma vihkamist, purustasid nad riigi,» ütles Lavrov.

Ta meenutas ka Liibüa olukorda, kus samuti oli tuumaprogramm, millest liibüalased ise loobusid. «Mis Muammar Gaddafist sai, on üldteada,» nentis välisminister.

«Seepärast, kui me suhtleme mõne riigiga sh kõnealuses piirkonnas, räägitakse meile: «Näe, iraaklased ja liibüalased loobusid tuumarelvast, ja mis neist sai?» rääkis Lavrov.

«Meie loomulikult pooldame seda, et tuumarelva olemasolu ei oleks tingimuseks, et sinust tänapäeva maailmas lugu peetaks. See on väär,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles