Sünoptikud andsid Lõuna-Soomele laupäevaks rajuilma hoiatuse

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äike
Äike Foto: SCANPIX

Soomes võib laupäeva õhtul paari tunni jooksul maha sadada kuunormi jagu sadmeid, samuti ei ole välistatud trombid, prognoosib põhjanaabrite ilmateenistus.

Kui täna ja homme hommikul võib Soomes veel ilusat ja sooja ilma nautida, siis õhtupoolikul teeb ilmataat kannapöörde.  Soome lõuna- ja idaosas on oodata tugevat äikest ning paduvihma. Eriti raju ilma ennustatakse Uudenmaa, Kymenlaakso ja Lõuna-Karjala piirkonnale, vahendas Ilta-Sanomat.

Hoiatatakse ka kuni 25 m/s puhuvate tuuleiilide ning võimalike tuulispaskade eest.

Meteoroloog Jouko Korhoneni sõnul võib Soomet ees oodata selle suve äikeserohkeim päev. Neil, kes juhtuvad sel ajal olema Helsingis, Espoos, Kotkas, Lappeenrantas või Kouvolas, soovitatakse olla ettevaatlik.

Korhoneni sõnul võib paari tunniga maha sadada 65-80 mm sademeid ehk ühe kuu normi jagu.

Eesti ilmateenistuse andmetel on meil homme  ennelõunal on laialdaselt päikeseline ja kuiv ilm ning õhutemperatuur tõuseb 27 ja koguni 30 kraadini.

Pärastlõunal läheneb merelt madalrõhulohk, lisab niiskust ja muudab atmosfääri ebapüsivaks. Hoovihma ja äikese võimalus suureneb algul saartel, õhtu poole on ka mandril, tugevate äikesevihmahoogude ja pilvealuste tuuleiilide oht on suur. Kagu- ja lõunatuul tugevneb õhtul 5-10, puhanguti 15 m/s- Äikesepilvede all võib veelgi tugevamaid tuuleiile olla.

Pühapäeval liigub võrdlemisi aktiivne madalrõhkkond Norra looderannikule, laieneb servaga üle Skandinaavia ja Soome. Läänemere ümbruses pöördub õhuvool edelasse ja lükkab ööga kuumuse Venemaale. Õhumassi vahetusega kaasnevad sajuhood ja äike võivad tugevad olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles