Valge rassi ülemvõimu pooldajad korraldasid USAs tõrvikurongkäigu (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrvikurongkäik Virginia Ülikooli juures.
Tõrvikurongkäik Virginia Ülikooli juures. Foto: STRINGER/ALEJANDRO ALVAREZ/NEWS2SHARE/Scanpix

USA Virginia Ülikooli juures kogunesid sajad valge rassi ülemvõimu pooldajad tõrvikurongkäigule, et protesteerida kodusõja aegse Konföderatsiooni vägede kindrali kuju eemaldamise vastu, kirjutab BBC.

Kogunenud inimesed jalutasid tõrvikutega ja hüüdsid vastuolulisi loosungeid: «juudid ei asenda meid», «valged elud loevad», «veri ja muld», «üks rahvas, üks rahvus – lõpp immigratsioonile». Samuti toimusid kokkupõrked protestimarsi vastastega.

Charlottesville’i linnapea sõnul oli tegu rassistliku üritusega. Tõrvikute tõttu seostatakse üritust kurikuulsa Ku Klux Klaniga. Tänaseks on samas linnas plaanitud veelgi suurem protestimarss.

Tõrvikurongkäigul osalejaid vihastasid kindral Robert E. Lee kuju eemaldamise plaanid, mis Charlottesville’i linnal on. Kindral juhatas kodusõjas Konföderatsiooni vägesid ja võitles orjanduse poolt.

Protestiaktsiooni korraldanud Jason Kessleri sõnul on linn valgete inimeste vastu vaenulik olnud, aga tõrvikurongkäik oli «imeline hetk valgete inimeste jaoks, kellel on sellest kõrini».

Protestimarsi vastased kogunesid ülikoolis asuva Thomas Jeffersoni kuju juurde ja hoidsid plakateid, kus oli kirjas «Virginia üliõpilased on valge rassi ülemvõimu vastu». Samuti pidi politsei sekkuma, et tekkinud kähmlusele lõpp teha.

Charlottesville’i tuntakse liberaalse üliõpilaslinnana. Koguni 86 protsenti kohalikest hääletas viimastel valimistel Hillary Clintoni ja demokraatide poolt. Valge rassi ülemvõimu pooldajate jaoks on linn saanud oluliseks pärast linnavalitsuse otsust, mille kohaselt eemaldatakse sealt kindral Lee kuju.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles