Naiselikku meest ei võetud Venemaal tööle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa politsei eriüksus tegelemas geiaktivistiga.
Venemaa politsei eriüksus tegelemas geiaktivistiga. Foto: MIKHAIL METZEL/AP/Scanpix

Venemaal Omskis ei saanud mees spordipoes tööle, põhjuseks tema «naiselik olek» ja «liiga hoolitsetud» välimus, kirjutab Independent.

Müügikonsultandi ametisse kandideerinud Eduard ei saanud nendel põhjustel edasi intervjuuvooru. Selle asemel sai ta kirja poe personaliosakonnast, kus selgitati otsuse tagamaid. Poe sõnul tekitavad tema naiselik olek ja liialt hoolitsetud välimus mulje, et ta kuulub seksuaalvähemuste hulka, mis toetab ebatraditsioonilisi seksuaalsuhteid.

Firma lisas, et otsus tehti Venemaa n-ö geipropaganda seaduse põhjal, mille kohaselt on keelatud homoseksuaalsete suhete propageerimine noorte hulgas ja seetõttu puudub poel «moraalne ja legaalne õigus» mees tööle võtta.

Seda seadust on kasutatud vahendina, mille abil LGBT kogukonda survestada ja hirmutada. Euroopa Inimõiguste Kohus leidis juunis, et seadus populariseerib homofoobiat ja rikub sõnavabadust.

Mehe enda sõnul ei pööratud tähelepanu tema varasemale töökogemusele ja vaadati kõigest välimust. «Ma ei tea, kuidas ma midagi propageerin. Mu riietumisstiil on tagasihoidlik. Ainus, mis võib kedagi segadusse ajada on see, et mu kõrv on augustatud,» lausus Eduard.  

Spordipoe juhataja Andrei Tšistjakovi sõnul ei olnud tema kirja kirjutamisega seotud ning tal ei ole midagi homode vastu, aga sellises kohas töötamiseks on välimusele teatud nõuded, millele Eduard ei vastanud. Samuti arvas juhataja, et otsus tehti ka Eduardi turvalisust silmas pidades kuna mõned poe külastajad võinuks tema vastu vägivaldsed olla.

Eduard pöördus oma probleemiga kohtusse ja nõudis 50 000 rubla (705 euro) suurust kompensatsiooni, aga kohus määras talle valurahaks 30 000 rubla (423 eurot).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles