USA kutsus Iraagi kurde iseseisvusreferendumit edasi lükkama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdi naisvõitleja
Kurdi naisvõitleja Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Washington kutsus Iraagi kurdide liidrit Massoud Barzanit üles lükkama edasi järgmiseks kuuks kavandatud iseseisvusreferendumit, kuid too nõudis midagi vastutasuks, teatas tema kantselei.

Referendumi ajastus 25. septembriks on kutsunud esile nii Bagdadi kui lääneriikide kriitika, sest võitlus äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu Iraagis on endiselt lõpetamata.

USA välisminister Rex Tillerson ütles reede õhtul telefonivestluses, et Washington sooviks referendumi edasilükkamist ning et probleemid Kurdistani piirkonna ja Bagdadi föderaalvalitsuse vahel tuleks lahendada dialoogi teel, seisab Barzani kantselei ingliskeelses avalduses.

Kurdi liider vastas, et edasilükkamise korral soovib Kurdistani piirkonna rahvas garantiisid ja alternatiive oma tuleviku osas.

Mõned Iraagi Kurdistani ametiisikud on avalikult tunnistanud, et referendumi väljakuulutamine oli mõeldud kauplemispunktiks Bagdadiga teistes küsimustes.

Kurdi regionaalvalitsuse esindaja Iraanis Nazem Dabbagh ütles, et kurdid soovivad Bagdadilt nõustumist oma kauaaegse nõudmisega korraldada rahvahääletus ajalooliselt kurdide enamusega alade inkorporeerimiseks nende autonoomsesse piirkonda.

Ühtlasi soovivad nad, et Bagdad ratifitseeriks naftatulude ja Kurdistani julgeolekujõudude seaduse.

Referendum oleks igal juhul mittesiduv ning sellele on tugevalt vastu nii Iraan kui Türgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles