Entusiast lennutas drooni Briti mereväe võimsaima laeva pardale (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HMS Queen Elizabeth.
HMS Queen Elizabeth. Foto: Stefan Rousseau/PA Wire/PA Images/Scanpix

Suurbritannia Kuninglik Merevägi on sattunud piinlikkusse olukorda, sest sel nädalal suutis üks drooniomanik 300 naela (328 eurot) maksva lennuvahendiga nende kõige uuemale ja võimsamale lennukikandjale HMS Queen Elizabeth maanduda, kirjutab Telegraph.

Kohaliku meedia andmetel suutis üks droonientusiast lennumasina relvastatud patrullpaatidest mööda lennutada ja märkamatult selle HMS Queen Elizabethi tekil maandada.

Piloodi sõnul oli ta üllatunud selles, kui lihtne oli droon suurele laevale lennutada.

«Ma olin üllatunud, et suutsin drooni lennukikandjal maandada. Selleks on kaks põhjust. Esiteks, keegi ei takistanud mind. Turvalisust tagavatelt väikestelt paatidelt lehvitati drooni poole. Teiseks, masin hoiatas mind kõva tuule eest ja soovitas maanduda,» ütles drooni omanik.

Väidetavalt lennutas mees drooni laeva kohal ja filmis. Tema sõnul oli lennukikandja meenutanud kummituslaeva, sest seal ei olnud näha ühtegi hingelist. Mees postitas laevast tehtud pildi ka internetti ja sai selle eest teistelt droonilennutajatelt kõvasti kriitikat.  

Kuna lennutaja teadis, et ta rikkus seadust, läks ta sadamasse kohale ja rääkis sealse relvastatud valvuriga, kes ütles, et informatsioon edastatakse laeva meeskonnale.

Droonilennutaja lootis rääkida laeva valvemeeskonnaga või kapteniga, et neid oma tegudest informeerida, aga see ei olnud võimalik, sest kogu laeva meeskond oli maabunud, et õhtusööki süüa. Laeva valvasidki sel ajal relvastatud väiksemad paadid.

Teades, et näiteks terrorirühmitus Islamiriik (ISIS) on droonirünnakuid korraldanud, on ka eksperdid arvanud, et sellistesse juhtumitesse tuleks suhtuda väga tõsiselt. Nüüdseks on vahejuhtumist teavitatud Šotimaa politseid ja algatatud on uurimine. Samuti on laeva turvameetmeid karmistatud. 

HMS Queen Elizabeth on Briti mereväe kõige uuem ja moodsam alus. Tegu on 65 000 tonni kaaluva lennukikandjaga, millel pikkust 280 meetrit.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles