Briti sõjaväeinstruktorid said süüdistuse noorsõdurite väärkohtlemise eest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia merejalaväelased. Fotol olevad isikud ei ole juhtumiga seotud.
Suurbritannia merejalaväelased. Fotol olevad isikud ei ole juhtumiga seotud. Foto: LA(PHOT) A J MACLEOD/UPPA/Photoshot/Scanpix

Suurbritannias esitati süüdistus 17 armeeinstruktorile teismeliste noorsõdurite füüsilise väärkohtlemise eest, kirjutab Guardian. Kui instruktorid peaks süüdi mõistetama, võib neid oodata vanglakaristus. 

Instruktorite näol oli tegu Afganistanis või Iraagis võidelnud Briti sõduritega. Tol hetkel töötasid sõdurid Põhja-Yorkshire'is asuvas Harrogate'i sõjaväeakadeemias.

Kuue väidetava ohvri sõnul lõid instruktorid neid Šotimaal Kirkcudbrightis aset leidnud laagris. Samuti olevat instruktorid nende päid jalgadega vee alla surunud ning lehma- ja lambasõnnikut noortele näkku määrinud.

Toona 17-aastased noorsõdurid kandsid väärkohtlemisest mõni nädal hiljem ette ja seejärel algatas sõjaväepolitsei uurimise, mis on nüüdseks kestnud kolm aastat ja läinud maksma umbkaudu miljon naela.

Instruktoritele esitati süüdistus eelmisel nädalal. Mehed eitasid oma süüd ja järgmisel kuul astuvad nad sõjaväekohtu ette.

Armee pressiesindaja kinnitas, et 17 endist instruktorit astuvad kohtu ette, aga käimasolevate juriidiliste protseduuride tõttu ei saa juhtumit täpsemalt kommenteerida.

Endine Briti armee kolonel Richard Kemp on juhtumit nimetanud enneolematuks ja kinnitanud, et sellist massilist vägivallatsemise juhtumit ei ole tema teada varem juhtunud. Tema sõnul on normaalne, et väljaõppes peab olema mingil määral agressiivsust, aga kui süüdistused tõeks osutuvad, on selgelt piire ületatud. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles