USAs läks valgete ülemvõimu pooldajate ja vastaste vahel veriseks arveteklaarimiseks

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ryan M. Kelly/AP

Ameerika Ühendriikides Virginia osariigis pöördus paremäärmuslaste marss, mille eesmärk oli avaldada meelt orjanduse eest seisnud Konföderatsiooni sõjasümboolika kadumise vastu avalikust tänavapildist, laupäeva õhtul vägivaldseks. Nimelt oli peale valgete ülemvõimu toetajate Charlottesville’i kohale tulnud ka nende vastaseid, kelle soov oli see sama marss peatada.

Päev varem olid sajad valge rassi ülemvõimu pooldajad kogunenud USA Virginia Ülikooli juures tõrvikurongkäigule, et protesteerida kodusõjaaegse Konföderatsiooni vägede kindrali Robert E. Lee kuju eemaldamise vastu, kes juhatas kodusõjas Konföderatsiooni vägesid ja võitles orjanduse poolt. Inimesed jalutasid tõrvikutega ja hüüdsid vastuolulisi loosungeid: «juudid ei asenda meid», «valged elud loevad», «veri ja muld», «üks rahvas, üks rahvus – lõpp immigratsioonile».

Protestiaktsiooni korraldanud Jason Kessleri sõnul on linn valgete inimeste vastu vaenulik olnud, aga tõrvikurongkäik oli «imeline hetk valgete inimeste jaoks, kellel on sellest kõrini».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles