Galerii ja video: Jakuutia teemandikaevanduses on endiselt kadunud kaheksa kaevurit

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üle-eelmisel nädalal toimus Jakuutias asuvas Venemaa suurimas Mir-i teemandikaevanduses üleujutus, mille tagajärjel on endiselt kadunud kaheksa kaevurit. 

Ühel kaevuril õnnestus järgmisel päeval päästjate abiga maapinnale tagasi jõuda, aga ülejäänud on endiselt kadunud. Üleujutus leidis aset 4. augustil ja selle põhjustas veepurse kaevandatud alal.

Ühe kadunuks jäänud kaevuri vend, Aleksei Marin on veendunud, et päästjad teevad kõik, mida vähegi suudavad, et inimesi kaevandusest välja aidata. Hetkel puhastavad päästjad šahte kividest ja muust, et oleks võimalik otsingutega jätkata. 

Päästetöödega tegeleb 320 inimest, kellest 147 on kaevanduse omanikfirma Alrosa töötajad.

Alrosa kodulehel avaldatud pressiteatest selgus, et positsioneerimissüsteemi abil suudeti päästa kümneid elusid. Süsteemi teel õnnestus kaevureid õnnetusest hoiatada ja paljud neist suutsid põgeneda. 151 tol hetkel töötanud kaevurist 142 toodi esimeste tundide jooksul pinnale. Samuti õnnestus positsioneerimissüsteemi abil määrata mõne kaevuri asukoht ja ta seejärel päästa. 

Süsteem andis aimu ka sellest, kus kadunud kaevurid asuda võivad, aga tee puhastamine sinna pääsemiseks võtab aega. 

Miri teemandikaevanduse näol on tegu maailma ühe suurima inimese poolt loodud auguga, selle sügavus on 525 meetrit ja läbimõõt 1200 meetrit. Suurem on vaid USA Utah'i osariigis asuv Binghami kaevandus. 

Ajaloos on tulnud ette juhtumeid, mil helikopterid on üle kaevanduse lennates sattunud tugevate õhuvoolude küüsi ja alla kukkunud. Nüüdseks on selle kohal kehtestatud lennukeelu ala. 

2001. aastani oli tegemist pealmaakaevandusega, nüüdseks on tegu allmaakaevandusega. 

Video: Ruptly TV/Youtube

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles