Hiina jõustab täielikult ÜRO sanktsioonid Põhja-Korea suhtes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina välisminister Wang Yi (paremal) koos Põhja-Korea välisminister Ri Yong Ho-ga Lõuna-Aasia riikide tippkohtumisel Manilas.
Hiina välisminister Wang Yi (paremal) koos Põhja-Korea välisminister Ri Yong Ho-ga Lõuna-Aasia riikide tippkohtumisel Manilas. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Hiina peatab alates homsest kivisöe, raua, rauamaagi ja mereandide impordi Põhja-Koreast nagu nõuavad ÜRO uued sanktsioonid, teatas Hiina kaubandusministeerium täna.

Peking lubas täielikult jõustada Hiina liitlasele Põhja-Koreale 5. augustil kehtestatud ÜRO uued sanktsioonid, millega tahetakse survestada Põhja-Koread peatama oma tuuma- ja raketiprogrammi.

Söe, raua, rauamaagi ja mereandide import Põhja-Koreast on alates teisipäevast «täielikult keelatud», öeldi ministeeriumi teates.

Teatele eelnes mitmepäevane sõnasõda USA presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni režiimi vahel, mis tekitas rahvusvahelises kogukonnas ärevust retoorika tavatu ägeduse tõttu.

ÜRO julgeolekunõukogu liikmete, kaasa arvatud alalise liikme Hiina heaks kiidetud sanktsioonid võivad Põhja-Koreale aastas maksma minna umbes miljard dollarit.

Sanktsioonide kehtestamisel osutusid oluliseks kaks Põhja-Korea mandritevahelist raketikatsetust, pärast mida hooples Kim, et Põhja-Korea suudab rünnata kogu USA mandriosa.

USA hinnangul pole Põhja-Korea peamine kaubanduspartner Hiina teinud piisavalt oma liitlase tegevuse piiramiseks.

Hiina välisminister Wang Yi tõotas pärast uute sanktsioonide heakskiitmist, et Hiina «kindlasti rakendab uut resolutsiooni sajaprotsendiliselt, täielikult ja rangelt».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles