Pildid: Täna möödub kaks kuud Grenfell Toweri põlengust (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna möödub kaks kuud Londonis toimunud Grenfell Toweri põlengust, kus 24-korruselise kõrghoones lahvatanud tulekahjus hukkus vähemalt 80 inimest. 

Kensingtoni ja Chelsea linnajaos asunud tornmaja süttis põlema 14. juuni esimestel tundidel, tõenäoliseks süüdlaseks peetakse neljandal korrusel plahvatanud külmkappi. Paraku hakkas tuli väga kiiresti levima ja varsti oli kogu kõrghoone juba leekides.

Tuld üritas kontrolli alla saada rohkem kui 200 tuletõrjujat, aga sellest hoolimata võttis põlengu kustutamine aega 24 tundi.

Hoonest päästeti 65 inimest, hukkunute arv ei ole endiselt selge. Londoni politsei on öelnud, et lõplikke numbreid ei tasu enne uue aasta algust loota kuna ametivõimud ei taha jagada ekslikku infot, senistel andmetel on kindel, et hukkus vähemalt 80 inimest, ametlikult on neist tuvastatud 32.

Hukkunute säilmete tuvastamise kallal töötab 42-liikmeline tiim, kuhu kuulub ka kuus arheoloogi. Protsess on raskendatud, sest paljud surnukehad on täielikult hävinenud. Politsei on ka öelnud, et kõiki ohvreid ei pruugita kunagi tuvastada.

 1974. aastal ehitatud Grenfell Tower läbis alles eelmisel aastal 8,6 miljonit naela (9,4 miljonit eurot) maksma läinud renoveerimistööd, mille käigus sai hoone uued aknad, keskkütte ja fassaadi. Just fassaadi halba kvaliteeti süüdistatakse hoone sedavõrd kiires põlengus kuna üks kasutatud materjalidest oli tuleohtlik ja tekitas fassaadi ja majaseina vahele «korstna», mille abil tuli väga kiiresti levis.

BBC andmetel vahetas renoveerimistöödega tegelenud firma hoone välisvooderduse odavama vastu välja ja säästis sellega 300 000 naela. Õnnetuseks oli odavam versioon oluliselt tuleohtlikum.

Kuna hoones puudusid adekvaatsed tulekahju korral tegutsemise juhised ja elanikele oli öeldud, et kõige turvalisem on põlengu ajal korterites püsida, siis jäid paljud inimesed korteritesse surma ootama. Pääsenute sõnul oli lootus elusana välja jõuda vaid neil, kes kohe alguses hoonest põgenesid.

Mis on juhtunud pärast põlengut?

 Peaminister Theresa May sai tulekahju tõttu tohutu kriitika osaliseks. Rahvale ei meeldinud May käitumine õnnetuskohta külastades, nimelt ei kohtunud peaminister tavainimestega. Peaminister eraldas 5 miljonit naela ohvrite toetuseks, aga sellest hoolimata saatis teda Grenfell Towerit külastades vilekoor.

Lisaks kritiseeriti poliitikuid üldiselt, sest eelmisel aastal lükkasid võimul olevad konservatiivid tagasi eelnõu, mille järgi oleks iga majaomanik pidanud vastutama väljaüüritava kinnisvara turvalisuse ja elukõlblikkuse eest.

Avalikkuse hulgas põhjustas viha see, et 71 eelnõu vastu hääletanud parlamendisaadikut on ise majaomanikud – kahtlustatakse, et otsuse vastuvõtmisel mängisid rolli nende erahuvid.

Toimunud on mitmed meeleavaldused, kus nõutakse tulekahju eest vastutavate inimeste kohtu ette toomist. Täna õhtul, mil põlengust möödub täpselt kaks kuud, kogunevad meeleavaldajad taaskord tornmaja lähistele, et end kuuldavaks teha. 

Tööpartei juht Jeremy Corbyn kutsus üles jagama Kensingtoni piirkonna tühjad luksuskorterid kodutuks jäänute vahel ära.

Mitmed Kensingtoni ja Chelsea linnaosavalitsuse kõrged liikmed on tagasi astunud, sest linnaosa sai kõva kriitika osaliseks seoses nende reaktsiooniga põlengule. Samuti astus tagasi hoone haldamise eest vastutava Kensingtoni ja Chelsea elamuhalduse organisatsiooni (KCTMO) juht.

Kuninganna Elizabeth II ja prints William külastasid vabatahtlikke, kes aitasid põlengu ohvreid. Kodutuks jäänute nimel loodud heategevuslik fond kogus kokku rohkem kui 3 miljonit naela. Käed ühendasid ka tuntud muusikud, kes avaldasid põlengus kannatada saanute toetuseks singli, mis jõudis juba kaks päeva pärast avaldamist edetabelite tippu.

Mõned kodust ilma jäänud inimesed paigutati ajutiselt elama hotellidesse ning valitsus teatas, et kolm kilomeetrit eemal asuvad 68 sotsiaalkorterit jagatakse põlengus kodutuks jäänute vahel ära.

Ametivõimude sõnul oli juuli keskpaigaks välja jagatud 22 uut kodu, aga North Kensingtoni õigusbüroo sõnul olid paljud tehtud pakkumistest vastuvõetamatud.

Pärast põlengut otsustas valitsus, et üle terve riigi tuleb kontrollida 600 kõrghoonet ja nende tuleohutusreegleid. Kontrollist ei ole praeguseks hetkeks läbi pääsenud vähemalt 259 hoonet.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles