Hollandi portaal jättis välisministeeriumile vastamata (4)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutütred Pärnus.
Kodutütred Pärnus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti välisministeerium saatis Hollandi portaalile De Correspondent nende leheküljel avaldatud itaalia fotoreporteri Tomaso Clavarino Baltimaade kaitseorganisatsioone puudutanud fotoreportaaži kohta vastulause, mille nood aga avaldamata jätsid.

Vastuseks küsimusele, kas Eesti riik on teinud midagi Clavarino loos väidetu osas tõe jalule seamiseks, saatis väliministeerium edasi koopia e-kirjast, mille nad läkitasid De Correspondenti peatoimetajale Maurits Martijnile 6. augustil.

Järgnenud rohkem kui nädala jooksul pole De Correspondent ei vastulauset avaldanud ega ka kirjale vastanud.

Lp hr Martijn,

Jälgisime möödunud nädala jooksul teie artikleid Baltimaade vabatahtlikest kaitseorganisatsioonidest ja nende noorteharudest, mis põhinesid Tomaso Clavarino fotoreportaažil. Jälgisime ka teema kajastust Eesti meedias ja mujal.

Eesti jaoks on sõnavabadus ja ajakirjandusvabadus pühad. Me oleme uhked, et Eesti Vabariik püsib pressivabaduses maailma tippude seas – viimati seisime 2017. aasta Piirideta Reporterite maailma pressivabaduse indeksis 180 riigi seas 12. kohal.

Sellegipoolest peame kritiseerima teie lugu, mis ei kujuta tegelikku olukorda Baltimaades. Tundub, et te pole nende pooleteise nädala jooksul võtnud ühendust ühegi ametliku esindajaga kolmest riigist, andmaks neile vastulause võimalust.

Selle osas, mis puudutab algses loos väidetut, peame ära märkima, et Eesti vabatahtlikud kaitseorganisatsioonid on seaduslik ja oluline osa Eesti riigikaitsesüsteemist – see on fakt, mida teavad nii NATO kui ELi eksperdid. Need ei ole mingid ad hoc paramilitaarsed liikumised, vaid pikkade traditsioonidega ja konkreetses õiguslikus raamistikus tegutsevad organisatsioonid. Lisaks on teiste NATO liitlaste kaitsejõud vaieldamatult teinud nende organisatsioonidega paljudel õppustel koostööd. Arvestades, et mainitud lugu keskendus noorteorganisatsioonidele, peame rõhutama, et Eesti täidab kõiki oma rahvusvahelisi kohustusi tagamaks laste õigused ning Eestis on keelatud lastele sõjalise väljaõppe andmine.

Fakt, et Eestisse saabudes palus see fotograaf väga tungivalt ja korduvalt pilte lastest relvadega ning et Kodutütarde organisatsiooni tüdrukud poseeriksid relvadega, oli nii ebatavaline ja šokeeriv, et seda märgiti ära meie memodes tema visiidi ajal. Neid sündmusi on pealtnägijad kinnitanud ka nüüd. Lisaks on mu kolleegidel olnud kirjavahetus autori enesega, millest ilmneb, et ta andis eksitavat ja vastuolulist infot oma visiidi eesmärgi ja väljaannete kohta, kellele ta töötab.

Kui teil peaks tulevikus vaja olema kiiret kommentaari, faktikontrolli või taustainfot millegi Eestisse puutuva osas, ärge kõhelge võtta minuga kontakti.

Maria Belovas
Eesti Välisministeeriumi avalike suhete osakonna peadirektor

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles