KOHALIK VAADE. Kaunase ja Vilniuse kemplusel võib olla poliitiline hind

Vaidas Saldžiūnas
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilniuse ja Leedu sümboli – Gediminase torni – õõnes mäekülg.
Vilniuse ja Leedu sümboli – Gediminase torni – õõnes mäekülg. Foto: Žygimantas Gedvila/15.min.lv/Scanpix

Vilniuse rahvusvahelisse lennujaama saabuvate ja sealt väljuvate lendude saalis valitses veel läinud nädalalgi kummaline vaikus, mis meenutas stseeni Stephen Kingi klassikalisest teosest «The Langoliers».

Saksa sõjavangide ehitatud ja hiljem klaaskonstruktsioonidega täiustatud lennujaama saabuvate lendude terminalis oli täielik segadus: saabujad sunniti läbima tunnelitest, eskalaatoritest ja käikudest koosnevat rägastikku. Seda tuli teha lennurada uuendavate masinate müra saatel. Ja uuendustöid tehti keset suve, turismi tipphooajal.

Vilniuse lennujaamas möödunud nädalal lõppenud ehitustööde tõttu suunati enamik lennukeid Leedu suuruselt teise linna Kaunase lähedal asuvasse Karmėlava lennujaama. Veel mõne aasta eest pilkasid Vilniuse elanikud seda kunagi NSV Liidu õhuväebaasi võõrustanud väikest lennujaama. Riigi suuruselt teist lennujaama nimetati näiteks väikeseks provintsi küüniks lennukitega. Kuu aja jooksul oli see aga korralik ajutine värav Leetu ja sellest oli palju kasu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles