Poliitikud nõuavad Trumpilt paremäärmuslaste hukkamõistmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Jim Watson/AFP/Scanpix

USA president Donald Trump sai kõva kriitika osaks, sest paljude hinnangul ei mõistnud president Virginia osariigi vägivaldse meeleavalduse korraldanud paremäärmuslasi piisavalt selgelt hukka. Meeleavalduste käigus sõitis äärmuslase juhitud auto rahva sekka ja selle tagajärjel hukkus üks inimene.

Trump ütles küll laupäeval, et mõistab vägivalla ja viha hukka, aga paljude arvates ei ole see juhuslik, et Trump ei mõistnud hukka paremäärmuslasi, kes vägivallalaine põhjustasid.

Oregoni osariigist pärit demokraadist senaator Ron Wyden kirjeldas «kodumaise terrorismina».

Florida osariigi vabariiklasest senaator Marco Rubio nõudis samuti presidendi poolt avaldust ja autoga rahva hulka sõitmise nimetamist valge rassi ülemvõimu pooldajate korraldatud terrorirünnakuks. Sama nõudis ka vabariiklasest Colorado senaator Cory Gardner.

Senati vähemusliider Chuck Schumer ütles avalduses, et Charlotteville'i sündmused on kõige selle vastu, mille eest Ühendriikide lipp seisab. Ka tema nõudis Trumpi poolt hukkamõistu rünnaku korraldajatele.

Viimastel presidendivalimistel kandideerinud Bernie Sanders nimetas Virginia sündmusi neo-natside püüdeks rassismi, viha ja vägivalda levitada ning soovis, et president nimetaks asju õigete nimedega.

Valge Maja vastus tuli presidendi asemel hoopis tema abikaasa Melania poolt, kes kutsus inimesi üles ilma vihata omavahel suhtlema. Mõni aeg hiljem kirjutas ka president ise Twitterisse ja soovis, et inimesed ühineksid viha vastu.

Trumpi siseturvalisuse nõunik Tom Bossert suutis end kriisi valguses rahva ees lolliks teha, ajades sassi Charlotte'i ja Charlotteville'i linnad. Oma säutsus mõistis Bossert hukka «vägivalla ja viha Charlotte'is». Charlotte asub hoopis Põhja-Carolina osariigis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles