Pariis lubas Rumeenia Schengeni õigusruumi aidata

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse siseminister Claude Gueant.
Prantsuse siseminister Claude Gueant. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa siseministri Claude Gueanti kinnitusel aitab Pariis täita Rumeenial tingimusi, mis on vajalikud Schengeni õigusruumiga ühinemiseks.

«Prantsusmaa soovib aidata Rumeenial täita liitumisnõuded,» lausus Gueant täna koos oma Rumeenia kolleegi Traian Igasega antud pressikonverentsil. «Me teame, et võimud on teinud märkimisväärseid pingutusi,» lisas Gueant uudistevõrgu AFP vahendusel.

Samas märkis Gueant, et Bukarest peab veenma oma Euroopa partnereid selles, et suudab piiririigina tagada kontrolli oma riigis toimuva üle. Siseministri sõnul on Euroopa Liidus räägitud ka kavast saata Rumeenia piirile 2007. aastal loodud piirivalve kiirreageerimisrühmad.

Rumeenia loodab Schengeni õigusruumiga ühineda juba sel aastal. Ühise viisasüsteemiga soovib käesoleval aastal liituda ka Rumeenia naaberriik Bulgaaria.

Praegu kuulub Schengeni õigusruumi 25 liiget. ELi liikmesriikidest pole sellega ühinenud Iirimaa ja Suurbritannia. Ühinemist ootab veel ka Küpros.

Euroopa Komisjoni siseasjade volinik Cecilia Malmström teatas veebruaris, et Rumeenia on täitnud kõik ühinemiseks vajalikud tingimused. Romadega seotud probleemide poolest tuntud Rumeenia liitumisele seisid aga vastu nii Prantsusmaa kui ka Saksamaa, mille võimud nõudsid Bukarestilt veelgi suuremat võitlust korruptsiooniga.

«See on nii poliitiline kui ka emotsionaalne küsimus,» kommenteeris Gueant, kelle sõnul ei tohiks Prantsusmaal kriminaalsele teele sattunud romad rikkuda kahe riigi vahelisi suhteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles