Kindral: Poola on USA maaväe jaoks heidutuse kese Euroopas (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ben Hodges (vasakult teine) USA sõduritega Poolas.
Ben Hodges (vasakult teine) USA sõduritega Poolas. Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP/Scanpix

NATO liitlasest Poolast on saanud USA maaväe jaoks heidutuse kese Euroopas, ütles USA Euroopa maavägede juht eile.

«Poolast on Ühendriikide maavägede jaoks saanud kese kõigele, mida üritame heidutuse raames teha,» ütles kindral Ben Hodges Varssavis.

USA maavägi asutas mais Poolas uue Euroopa üksuste peakorteri, mis juhib 6000 sõdurit ja kaitseministeeriumi operatsioone NATO idatiival. USA tegevuse eesmärk on julgestada NATO idapoolseimaid riike, millele tekitavad muret Venemaa sagedased sõjaõppused ning Venemaa otsus annekteerida 2014. aastal Ukrainale kuuluv Krimmi poolsaar.

«Sajad Ameerika sõdurid harjutavad iga päev ... erinevates Poola osades, sest selle asupaik on niivõrd tähtis, geograafiliselt,» ütles Hodges. «Poola on alliansis liider.»

USA juhib Poolas ühte NATO idatiivale paigutatud neljast rahvusvahelisest pataljonist. Ülejäänud kolm paigutati Baltimaadesse ning neid juhivad Saksamaa, Suurbritannia ja Kanada.

«Kuna Poola lubab meil siin väljaõpet läbi viia ja rajatisi luua, on meil siin pataljon,» lausus Hodges. «Kuulsite meie presidenti ütlemas mõne nädala eest, et see ongi näide Ameerika pühendumusest NATO-le,» lisas kindral, viidates USA presidendi Donald Trumpi avaldusele juulis Varssavis.

Hodges tegi avalduse ajal, mil Poola presidendi ja kaitseministri erimeelsused takistavad uute kindralite ametissenimetamist.

Kümned kindralid kas astusid tagasi või vallandati mitme vastuolulise reformi tõttu, mille kaitseminister Antoni Macierewicz rakendas pärast erakonna Seadus ja Õiglus (PiS) ametissesaamist 2015. aasta oktoobris. Eksperdid hoiatasid, et kindralite lahkumine oluliselt vähendas Poola kogenud komandöride arvu ajal, mil NATO ja USA muutusid riigis aktiivsemaks.

President Andrzej Duda kritiseeris selle kuu alguses sõjaväe uut käsuliini ning tõkestas kaitseministri välja valitud kindralite ametissesaamise.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles