India ja Hiina valmistuvad relvastatud konfliktiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader videost, milles kajastatakse Hiina sõdurite hiljutisi õppusi Tiibeti piiri ääres.
Kaader videost, milles kajastatakse Hiina sõdurite hiljutisi õppusi Tiibeti piiri ääres. Foto: Anonymous/AP/Scanpix

India ja Hiina sõjaväed valmistuvad väidetavalt Himaalajas asuva piirkonna pärast relvastatud konfliktiks, vahendab Independent. 

Lahkheli sai alguse kahe kuu eest, mil India sõdurid avastasid Doklami platoo teel töötavad Hiina sõdurid. Doklami platoo puhul on tegemist mõlemale riigile strateegiliselt olulise piirkonnaga, sest seal kohtuvad Tiibeti, India ja Bhutani piirid. Nii Hiina kui Bhutan, kes on India liitlane väidavad, et piirkond kuulub neile.

Hiina nõuab, et India sõdurid taanduksid regioonist samal ajal, kui India tahab mõlemate osapoolte jõudude taandumist.

Hiina sõjaväeallikate teatel valmistub Hiina piirkonda nüüd lisajõude saatma juhuks, kui vaidlust ei õnnestu rahumeelselt lahendada. Doklami platoole plaanitakse saare õhujõudude aluseid ja rakette. «Hiina ei taha konflikti maavägedega lahendada, vähemalt alguses mitte. Selle asemel saadetakse sinna õhujõud ja raketid, et India mäestikus asuvad divisjonid halvata ja nende tegevust piirata.

«On selge, et meie riigi julgeolek on prioriteet. Sisejulgeolek on prioriteet. Olgu selleks merepiir, maapiir või küberjulgeolek. India on valmis vastu seisma igale julgeolekuohule,» ütles India peaminister Narendra Modi täna peetud iseseisvuspäeva kõnes. Ta ei viidanud otseselt piiriküsimusele, kuid rõhutas, et julgeolek on üks India prioriteete.

Mõlema riigi allikate teatel on kahe riigi vahel Himaalajas katkestatud ka traditsioonilised tseremoniaalsed suhted, mille käigus sõjavägede esindajad üksteist tähtpäevade puhul külastavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles