Trump: vägivallas on süüdi mõlemad osapooled

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldaja Charlottesville`is.
Meeleavaldaja Charlottesville`is. Foto: Andrew Vaughan/Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump kommenteeris Virginias Charlottesville`is puhkenud rahutuste kohta, et süüdi on mõlemad osalised – nii äärmusparempoolsed kui neid provotseerinud vasakradikaalid.

Üleeilses avalduses mõistis Trump hukka valgete ülevõimu eest võitlejad. «Olgu, aga mis lugu on vasakpoolsetega, kes parempoolsetele kallale tulid?» küsis president, kasutades ingliskeelseid termineid «alt-righ» ja «alt-left». «Kas neil on süüraasugi? Mis on saanud asjaolust, et nad tulid nuiad käes kallale?» küsis Trump.

Üleeile Valges Majas kõneledes lausus riigipea, et Ku Klux Klan, neonatsid ja rassistid on vastuolus kõigega, mida ameeriklased kalliks peavad. Järgmisel päeval täpsustas ta aga, et meeleavaldajate seas oli ka hulgaliselt väärt inimesi.

Endine Ku Klux Klani juht David Duke suhtus avaldusse positiivselt – ta tänas presidenti, et tol jagust julgus kõneleda tõtt ja mõista hukka vasakpoolsed terroristid.

Laupäeval sõitis paremäärmuslase juhitud auto inimeste sekka, kes avaldasid meelt Charlottesville`is toimuva rassistliku alatooniga rongkäigu vastu. Surma sai üks ja viga 19 inimest.

Paremradikaalid protestisid omakorda Ameerika kodusõja ajal lõunaosariikide vägesid juhtinud kindrali Robert E. Lee monumendi eemaldamise vastu linnast. Nende ja vastumeeleavaldajate vahel puhkesid kokkupõrked. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles